• Külföld
MZ/X

A CIA szerint a szaúdi trónörökös rendelte el az ellenzéki újságíró halálát

A The Washington Post című amerikai lap szerint az amerikai hírszerzés a trónörököst vádolja a gyilkossággal.

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös rendelte el Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolását - tudatta a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában.

A szaudi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi/Fotó: MTI

A szaudi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi/Fotó: MTI

A CIA állítása alapján Szaúd-Arábia kormánya valótlanul bizonygatja, hogy Mohammed bin Szalmánnak nincs köze a The Washington Post szaúdi újságírójának halálához - írta a lap.

A szaúdi ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy halálbüntetést kért öt vádlottra a Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának ügyében folyó rijádi büntetőperben. A vádirat szerint az öt férfi Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta Hasogdzsit. A perben további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt.

A The Washington Post - névtelenségbe burkolódzó nyilatkozókra hivatkozva - azt írja, hogy a CIA számos információs forrást elemzett, köztük egy telefonbeszélgetést a trónörökös fivére - Halid bin Szalmán, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete - és Hasogdzsi között. Eszerint a nagykövet a trónörökös utasítására arra kérte a Törökországban tartózkodó Hasogdzsit, hogy menjen be Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára.

A nagykövet egy pénteki Twitter-bejegyzésében tagadta azt is, hogy telefonon beszélt volna az újságíróval, és azt is, hogy bármilyen módon arra kérte volna: menjen be a konzulátusra.

Kommentek:

Top 0