• Külföld

A szultán betiltotta a karácsonyt

A brunei szultán betiltotta a karácsony megünneplését, mert szerinte az ünnep károkat okoz a muszlim vallásnak. Akit rajtakapnak, hogy a tiltás ellenére mégis ünnepel, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Fotó: Europress / STR - AFP

Fotó: Europress / STR - AFP

A Borneón található konzervatív muszlim országban már az is büntetésre számíthat, aki karácsonyi üdvözletet küld, vagy mikulássapkát visel – írja a Telegraph.

A közel 420 ezres ország 65%-a muszlim. A tiltás a nem muszlim vallásúakra nem vonatkozik, de ők sem ünnepelhetnek szabadon: előre figyelmeztetniük kell a hatóságokat a szándékukról, és csak a saját közösségeiken belül karácsonyozhatnak.

A vallási minisztérium közleménye szerint a lépésre azért volt szükség, mert a karácsony mértéktelen és nyitott ünneplése komoly károkat gyakorolhat a muszlim közösségre és vallásra.

Az imámok teljes mértékben egyetértettek a döntéssel. Szerintük azok a nyugatról átvett ünneplési módok, mint a kereszt vagy más vallási jelképek használata, a karácsonyfa díszítés, az éneklés, az üdvözlőlapok vagy a dekoráció az iszlám vallás ellen vannak.

„Néhányan azt gondolhatják, hogy ez egy komolytalan ügy, és nem kell foglalkozni vele. De muszlimként tartózkodnunk kell mindentől, amely hátrányosan érintheti a vallásunkat. A más vallások ünneplési szokásai pedig ilyenek.” – mondták az imámok.

Természetesen a tiltás rengeteg muszlimot háborított fel – ők most rohamosan töltik fel karácsonyi képeiket az internetre.

A korábbi brit gyarmat abszolút monarchia, amelyet a 67 éves Hassanal Bolkiah szultán vezet. Az olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint az ingyenes oktatás és egészségügyi ellátás, ritka a politikai elégedetlenség, bár a szultánt és családját gyakran kritizálják extravagáns életmódjáért. Például a szultán ötvenedik születésnapján Michael Jackson koncertje volt a nagy meglepetés – az énekes több, mint tízmillió fontot kapott a fellépésért.

Tavaly a szultán bevezette a saria törvényeit bűncselekmények esetére, így legális büntetéssé vált a megkövezés, a korbácsolás és az amputálás is. A hír bojkottot vont maga után – több híresség nem száll meg azóta a szultán birtokában álló szállodaláncban.

Top 0