• Külföld
Faktor

A britek talán sosem jelentik be a kilépést egy diplomata szerint

Egy magasrangú brüsszeli diplomata szerint Nagy-Britannia talán soha nem fogja bejelenteni a britek kilépését. Az európai intézmények vezetői ugyanis eddig hiába szólították fel Nagy-Britanniát arra, hogy az ország Európai Unióból való kilépését eredményező népszavazást követően hivatalos bejelentésével indítsa meg az elválási folyamatot.

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP

A név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta: "Nem zárnám ki, hogy Nagy-Britannia talán sohasem fogja megtenni a bejelentést".

A diplomata nem fejtette ki, abból indult-e ki, hogy Nagy-Britannia ehelyett újabb referendumon döntene EU-tagságáról vagy az európai közösségtől való elválás folyamatát elnyújtaná, hogy maga számára a lehető legjobb alkut csikarja ki.

Az uniós intézmények és az európai parlamenti frakciók vezetői pénteken a kiválási tárgyalások mihamarabbi megkezdésére szólították fel Nagy-Britanniát. Ehhez azonban a brit kormánynak először hivatalosan be kellene jelenteni az ország kilépési szándékát, ami egyelőre úgy tűnik, hogy akár októberig is várathat magára.

David Cameron brit miniszterelnök már a népszavazást követő napon bejelentette, októberig leköszön kormányfői hivataláról, és a kilépési tárgyalások levezénylését utódjára hagyja.

A brüsszeli diplomata azt is mondta, a brit EU-népszavazás óta több ezer e-mailt kaptak az eredmény miatt sajnálkozó britektől. Olyanoktól is, akik a kilépésre szavaztak, és ezt azóta megbánták: "A britektől egy évtizede folyamatosan érkező gyűlölködő e-mailek óta ez az első alkalom, hogy szerelmes levelekkel árasztanak el minket" – mondta.

Nagy-Britanniában június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos adatok szerint a referendumon voksukat leadott brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra – írja az MTI.  

Kommentek:

Top 0