• Sport

A Brexit az angol bajnokságot is tönkre teheti

Úgy tűnik, hogy bekövetkezik a Brexit, miután a brit népszavazáson az állampolgárok 52-48 arányban azt szavazták meg, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A döntésnek nem csak az lakosokra és a gazdaságra van súlyos hatása, hanem a Premier League-re is. Több száz focista hagyhatja el az országot.

Payet és Martial is érintett lehet (Fotó: Getty Images - Alex Livesey/Europress)

Payet és Martial is érintett lehet (Fotó: Getty Images - Alex Livesey/Europress)

A Premier Leauge az európai bajnokságok közül a lehető legtöbb nemzetiséget vonultatja fel. Az angol bajnokság eddigi 24 éve alatt 103 különböző nemzet játékosai léptek pályára valamelyik csapatban. A 2015/16-os bajnokság rajtjánál 59 országból érkeztek focisták, az 528 játékosból mindössze 176 volt angol. A teljes listát a Daily Mailen tekintheti meg.

A BBC még március végén írt elemzést arról, hogy mi történik a szigetország játékosaival akkor, ha bekövetkezik a Brexit, azaz az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. Az oldal szerint

több mint 400 olyan focista kereshet új klubot, akik jelenleg az Egyesült Királyságban játszanak, csak a Premier League-ből több mint százan mehetnek el.

Van olyan csapat, amely egy kezdőnyi játékost veszíthet.

Mi ennek az oka?Nagy-Britanniában a munkavállalást speciális feltételekhez kötik a nem uniós állampolgárok számára. Amíg az ország tagja a közösségnek, addig az uniós állampolgároknak a munkavállalás szabad, tehát az EU-útlevéllel rendelkező focisták számára nem kell semmilyen feltételnek megfelelni.

Ezzel ellentétben a nem uniós állampolgárok számára a bajnokságba való szereplés sokkal bonyolultabb.

Az adott ország világranglistás helyezésétől függően a játékosnak szerepelnie kell a válogatott meccsek 30-75 százalékán két éven keresztül. Minél gyengébben áll egy ország a ranglistán, annál több válogatott meccset kell felmutatni.

Könnyen belátható, hogy az épp sérüléssel küzdő, vagy a válogatottban nem, vagy nem rég bemutatkozó fiatal és tehetséges játékosok a jelenlegi szabályok mellett nem, vagy nagyon nehezen kerülhetnének az Egyesült Királyságba.

Tökéletes példa lehet erre Anthony Martial, a Manchester United 38 millió fontos igazolása, az Eb sztárja Dimitri Payet és N’Golo Kanté, a bajnok Leicester City középpályása. Martial és Payet összesen 11 francia válogatottsággal rendelkezik az elmúlt két évben, ami nem elégséges szám az új szabályok szerint. Ugyanez igaz Kantéra is, ő hatszor volt eddig csak válogatott.

Ha a britek kilépnek az Unióból, akkor onnan kezdve, minden játékosra a szigorúbb munkavállalási szabályok vonatkoznak.

Hány játékos érint a kilépés?A BBC szerint több mint 400 játékos veszítheti el azt a jogát, hogy Nagy-Britannia valamelyik bajnokságában játsszon. Ez nem csak a Premier League-t jelenti, hanem az alsóbb osztályokat is, ráadásul nem csak Angliát, hanem Skóciát és Észak-Írországot is érinti (a walesi csapatok az angol bajnokságban játszanak).

Ha a Premier League csapatait nézzük, akkor több mint 100 játékos lehet érintett, az idén kieső Aston Villa és Newcastle United, valamint a 13. helyen végző Watford 11-11 játékost vesztene, de a másodosztályból kieső Charlton Athleticnek 13 ilyen játékosa is van.

Megoldási javaslatokEurópában több olyan ország is van, amely nem tagja az Uniónak, mégis jelentős arányban szerepelnek idegenlégiósok az országban. Norvégia és Svájc enyhített a sportolók munkavállalásai szabályai.

Egy másik elképzelés szerint Sepp Blatter korábbi 6+5-ös javaslatát kellene alkalmazni, amelynek értelmében egy csapatban legalább hat hazai játékos kell szerepeljen. A Brexit sportra gyakorolt hatása miatt valaki örül, hiszen így ugyan rövidtávon a bajnokság színvonala visszaesne, de hosszú távon az angol tehetségeknek nagy fejlődési lehetőség lenne, és talán megszakadna Anglia 1966 óta tartó nyeretlenségi átka a nagy tornákon.

Az EU-ból való kilépésnek nagyobb hatása lehet, mint az emberek gondolják. A rövid távú hatások hatalmasak lennének, de hosszú távon akár hasznos is lehet, mert így a klubok rákényszerülnének a hazai tehetségek alkalmazására

- mondta Rachel Anderson, ügynök.

Kommentek:

Top 0