• Élet

A bor jobb, mint a sör?

Melyik hizlal? Mitől leszünk másnaposabbak? És mitől egészségesebbek? A bor és a sör új szempontból versenyzett több fogyasztóért.

Fotó: Europress / Karl-Josef Hildenbrand - AFP

Fotó: Europress / Karl-Josef Hildenbrand - AFP

Talán nincs még egy olyan italpárosítás, amely annyira megosztaná az embereket, mint a sör és a bor párharca. Bár az ízük nagyon különbözik egymástól, a hatásukról ugyanez már nem mondható el. A BBC tudósai adatokat és mítoszokat vetettek össze, hogy négy kérdésben rangsorolni tudják a két italt.

Melyik ösztönöz gyorsabb ivásra?Egy fél liter világos sör és egy fél pohár bor nagyjából ugyanannyi alkoholt tartalmaz. A részegség viszont azon múlik, mennyi alkohol kerül a véráramba – és milyen gyorsan. Ebben pedig meghatározó lehet az adott ital.

Mack Mitchell, a texasi Délnyugati Orvosi Központ munkatársa a közelmúltban tizenöt férfit kért meg arra, hogy különböző napokon különböző típusú alkoholt igyanak. Az alkoholmennyiséget a kísérletben résztvevők súlya alapján, személyre szabottan határozta meg. Azt is kikötötte, hogy az alkoholt mindennap ugyanabban a tempóban igyák meg, egy húszperces perióduson belül. Nem meglepő módon, a röviditalok kerültek be leggyorsabban a véráramlatba, ezt követte a bor (54 perccel az elfogyasztás után éri el a legmagasabb alkoholmennyiséget a vérben), és a sör zárta a sort a maga 62 percével. Tehát, egy pohár bor hamarabb a fejünkbe száll, mint egy pint sör.

Eredmény: A sör lassabban okoz olyan helyzeteket, amelyeket másnap szégyellni kéne.

Fotó: Europress / Nicolas Tucat - AFP

Fotó: Europress / Nicolas Tucat - AFP

Melyiktől lesz nagyobb a has?A nevét tekintve a sörhas nem áll annyira messze a valóságtól. Maga az alkohol is tartalmaz kalóriákat, nem beszélve arról a cukormennyiségről, amely megízesíti az italokat. 180 kalória környékén fél liter sörben 50%-kal több energia van, mint egy kis pohár borban – pont elég ahhoz, hogy hízzon tőle az ember.

A mérsékelt ivók tekintetében ez a különbség minimális. Egy friss tanulmány szerint ugyanis sem a sör, sem a bor nem hizlal rövidtávon – igaz, a leghosszabb kutatás is tíz hétig tartott. A tanulmány nem számolt a kisebb gyarapodásokkal, de az egy kilónyi hízás öt év alatt 25 kilós sörhasat eredményezhet.

Viszont az a mítosz, hogy a nagymértékű sörfogyasztás növeli a férfiak mellét, nem igaz.

Eredmény: Minimális különbség, a bor javára.

Fotó: Europress / Christof Stache - AFP

Fotó: Europress / Christof Stache - AFP

Melyiktől lesz rosszabb a másnap?Mindenféle jótékony hatásuk mellett a kutatók az ivók legnagyobb ellenségével is számoltak: a másnappal. Az még mindig nem teljesen tisztázott, hogy pontosan mi is okozza ezt az összetett folyamatot. A dehidratáció mindenképpen egy fontos elem (az alkohol miatt több folyadékot vesztünk, mint normál helyzetben), de az erjedés melléktermékei is bűnösek. Ezek a termékek adnak minden alkoholtípusnak különböző ízt és aromát, de emellett mérgezik is a szervezetet, lüktető fejfájást és émelygést hagynak maguk után másnap.

Általában úgy gondolják, hogy a sötétebb italok többet tartalmaznak ezekből a melléktermékekből – a bizonyíték azonban még elég félreérthető. Habár az olyan sötét italok, mint a whisky kellemetlenebb másnapot okoznak, mint például a kristálytiszta vodka, a különböző típusú sörök és borok színűktől függetlenül nagyjából ugyanabban a kategóriákban vannak. Szóval amíg nem visszük túlzásba, nem lehet fájdalom miatt az italokat hibáztatni.

Eredmény: Elég zavaros.

Fotó: Europress / Iroz Gaizka - AFP

Fotó: Europress / Iroz Gaizka - AFP

Melyik jobb (vagy éppen rosszabb) az egészségre nézve?Gyakran elhangzik, hogy napi egy pohár bor segít megfiatalítani a szervezetet, csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ezeket a pozitívumokat a polifenolok eredményezik, amelyek csillapítják a gyulladásokat és elnyelik a szervezetben keletkező káros anyagokat. A vörösbor a leggazdagabb ezekben a polifenolokban.

Ezzel szemben a sörről nem nagyon hallani olyan tulajdonságokat, amelyek egészségesek lennének, pedig ez az ital is tartalmaz polifenolokat és nagyjából annyira egészséges, mint a fehérbor fogyasztása. Viszont kevésbé az, mint a  vörösbor.

Mindezek nem azt jelentik, hogy ezzel megnyílt az út a mértéktelen ivás előtt – de napi egy pohárral tényleg lehet tenni valamit az egészségrt.

Eredmény: Ezt a versenyt magasan nyerte a vörösbor, de még a sörfogyasztás is hasznosabb, mintha nem innánk egyiket se.

Fotó: Europress / Iroz Gaizka - AFP

Fotó: Europress / Iroz Gaizka - AFP

VégeredményEgészség tekintetében a vörösbor bizonyult a "legegészségesebbnek". Viszont erre a sörfogyasztók felhozhatják azt az érvet, hogy az ő választott italuk sokkal illusztrisabb múltra tekint vissza. Sőt, néhány antropológus szerint a sör íze bele van táplálva a gabonafélék magjaiba, így a civilizációba is.

Top 0