• Élet
Frányó Krisztina

A boldogság káros lehet az egészségre

Azt már korábbi kutatások megállapították, hogy az olyan érzelmi stressz, mint a düh, a szomorúság vagy a félelem elsősorban mellkasi fájdalomban és légzési nehézségekben jelentkező szívproblémákhoz vezethet. Svájci kutatók azonban most azt fedezték fel, hogy még egy érzelmi állapot okozhatja ezeket: a boldogság.

Fotó: Europress / Inti Ocon - AFP

Fotó: Europress / Inti Ocon - AFP

A stresszcardiomyopathia (takotsubo cardiomyopathia, vagy megtört szív szindróma) esetében a szív bal kamrájának alakja megváltozik, akár halálhoz is vezethet – és a szindróma kialakulását az esetek háromnegyed részében érzelmi stressz okozza. A Zürichi Egyetem kórházának kutató szerint a szindrómát minden huszadik esetben a boldogság okozza – írja a BBC.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ez az állapot alapvetően csak ideiglenes, és az emberek azonnal felépülnek belőle. A kutatók 1750 embert vizsgáltak – a kísérletek szerint a szívproblémák a következő esetekben jelentkeztek: szülinapi ünnepségen, a fiuk esküvőjén, egy ötven éve nem látott baráttal való találkozón, nagymamává váláskor, a kedvenc rögbicsapat győzelmekor, valamint a kaszinóban a jackpot elnyerésekor. A kutatók szerint legtöbb esetben idősebb nőknél jelentkeztek a tünetek.

  Dr. Jelena Ghadri, az egyik kutató szerint a tanulmányból kiderül, hogy a szindróma kiváltó okai sokkal szélesebbek, mint eddig hitték.

  „A takotsubo szindrómában szenvedő betegek nem a klasszikus megtört szívű betegek, és a jelenséget pozitív érzelmek is kiválthatják. Erre a kórházaknak fel kell készülniük: ha egy beteget a szívroham tüneteivel hoznak be a sürgősségi osztályra, de korábban boldogságot élt át, nem kizárt, hogy a szindrómában szenved.”

  Az orvos szerint a szomorú és a boldog események közös érzelmi vonalon vezetnek el eddig az állapotig. Peter Weissberg professzor szerint azonban a takotsubo szindróma nagyon ritka jelenség.

  „A tanulmány azt sugallja, hogy nagyon kevés esetben a boldogság lehet a kiváltó ok. Sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan vezethetnek az érzelmi állapotok néhány érzékeny személynél ideiglenes szívkárosodáshoz.”

  Top 16