• Külföld

A belga eljárás késlelteti Salah Abdeslam átadását Franciaországnak

Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy a belga hatóságok felfüggesztették a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban kulcsszerepet játszó Salah Abdeslam kiadását Franciaországnak. A kiadás elvét viszont nem kérdőjelezték meg.

Salah Abdeslam ellen két külön eljárás is folyik, az egyik Belgiumban, a másik Franciaországban, de a belga eljárás késlelteti a terrorista kiadását.

A 26 éves Abdeslam ügyvédje csütörtökön azt mondta, hogy a párizsi merényletsorozatban részt vevő tíz terrorista közül a feltételezhetően egyetlen életben maradt férfi kiadására még több hetet kell várni. A belga hatóságok ugyanis előbb ki akarják vizsgálni a szerepét abban a lövöldözésben, amely március 15-én Brüsszel Forest kerületében történt. A lövöldözés egy, a párizsi merényletek miatt indított rendőri akcióra volt válasz.

A belga hatóságok szerint "túl korai lenne" megmondani, Abdeslamot mikor adhatják át Franciaországnak.

A francia igazságügyi tárca közleménye szerint: "Salah Abdeslamnak a belga eljárás keretében történő fogva tartása felfüggeszti kiadását a francia hatóságoknak, de nem kérdőjelezi meg annak elvét. Megfelel annak az eljárásnak, amelyet az európai elfogatóparancs lehetővé tesz, és nem gátolja a nyomozás folytatását Franciaországban."

Abdeslam kiadásáig a francia igazságügyi miniszter szerint "a francia vizsgálóbíróknak megvan a lehetőségük arra, hogy átmeneti kiadást kérjenek a belga hatóságoktól a (franciaországi) kihallgatás és a vádemelés megtételére”. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezt kizárólag az igazságügyi hatóságok kérhetik – írja az MTI.

Top 0