• Kultúra
Faktor

A bécsi óriáskerék is felkerült a filmkultúra kincseinek listájára

Az Osztrák Filmakadémia szerint a bécsi óriáskerék is felkerült az európai filmkultúra kincseit őrző helyek listájára, a kitüntetést igazoló táblát június 9-én leplezik le a helyszínen.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Az Európai Filmakadémia kezdeményezésére még 2015-ben megkezdődött az európai filmkultúra kincseit őrző helyek összegyűjtése. A listán eddig öt helyszín, a svéd Bergmancenter, az orosz Eisenstein Központ, a francia Lumiere Intézet, az olasz Tonino Guerra Világa és az odesszai Patyomkin-lépcső szerepelt.

A bécsi óriáskerék az 1949-es osztrák filmklasszikus, A harmadik ember (Der dritte Mann) című alkotásban szerepel - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Európai filmkultúra kincsei elnevezésű lista olyan helyek gyűjteménye, amelyeknek szimbolikus jelentősége van az európai film számára, és amelyeket meg kell őrizni a jövő generációinak. A kezdeményezés az EFA tagjai, Naum Kleiman, filmtörténész, a Moszkvai Filmmúzeum korábbi igazgatója, Ulrich és Erika Gregor, a Berlinale Fórum társalapítóinak ötlete alapján valósul meg, a tervek szerint a gyűjteményt a következő években tovább bővítik.

    Top 16