• Külföld
Faktor

A bajor rendőrség az osztrák határ lezárására készül

Bajorország azt követeli, hogy Németország osztrák mintára napi kontingenst vezessen be a migránsok beengedésére. A határellenőrzés visszaállítása csak a német szövetségi rendőrséggel való együttműködésben valósulhatna meg.

Ausztria kapacitásainak kimerülésére hivatkozva korábban bejelentette, hogy idén legfeljebb 37 500 migránst enged be, vagyis naponta legfeljebb 80 embert.

Az osztrák kormány február közepén vezette be a napi beléptetési korlátozást: naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be az országba, és az osztrák hatóságok naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet tárgyalnak. A bajor belügyminiszter szerint Németországnak is be kellene ezt vezetnie, évi legfeljebb 200 ezer migráns befogadásával.

Ha más országok nem hajlandók migránsokat befogadni, akkor magunknak kell egy ilyen kontingenst meghatározni, majd keresztülvinni, hogy a többit a határon következetesen elutasítsák

- mondta a kormányzó bajor Keresztényszociális Unió politikusa.

A Bajorország által követelt 200 ezres felső határt máris megközelítették: idén eddig már 110 ezren érkeztek, azaz nem léphetné át a német határt naponta 300-nál több migráns.

Fotó: Europress / Rene Gonolj / AFP

Fotó: Europress / Rene Gonolj / AFP

Német sajtójelentések szerint a bajor rendőrség már készül az osztrák határ lezárására. A Passauer Neue Presse és a Bajor Rádió értesülései szerint a rendőrség olyan utasítást kapott, hogy szükség esetén álljanak készen arra, hogy a határátkelőket néhány órán belül ellenőrzés alá vonják. A rádió szerint a bajor belügyminisztérium megerősítette az információt.

A határellenőrzés visszaállítása csak a német szövetségi rendőrséggel való együttműködésben valósulhatna meg, amely viszont csak a berlini szövetségi belügyminisztérium utasításainak engedelmeskedhet.

Top 16