• Sport
Faktor

A 31-0-s előny is majdnem kevés volt a Carolinának

A New England és az Arizona után a Carolina és a Denver jutott be az NFL idei rájátszásának az elődöntőjébe. A Panthers hatalmas előnyt adott le, de végül elég volt az első félidőben mutatott támadójátéka, míg a Broncos nagyon megszenvedett a Steelers ellen.

Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

Carolina Panthers–Seattle Seahawks 31–24A Carolina fantasztikusan zárta az alapszakaszt, 16 meccséből csak egyet veszített el, a védelem és a támadósor is remekelt végig, a csapat irányítója, Cam Newton 35 TD-passza mellett csak tízszer adta el a labdát (nagy esélye van az MVP-címre, vagyis őt választhatják meg az idény legértékesebb játékosának). A Minnesota ellen csak hatalmas szerencsével továbbjutó Seattle ellen is remekül kezdett a Panthers, rögtön az első játék során Jonathan Stewart 59 yardot futott. A támadás vége touchdown lett, majd Russell Wilson a saját célterülete előtt adta el a labdát, máris 14–0-ra vezetett a Carolina.

Wilson első labdaeladása

Sokat elárul az első negyedről, hogy a Seahawks mindössze három yardot futott, pedig most már ott volt a pályán klasszis futója, Marshawn Lynch is. A második negyed elején Stewart újabb TD-t szerzett, Wilson pedig másodszor is eladta a labdát, ráadásul megsérült a vakoldalát védő Russell Okung is. A Carolina egy mezőnygóllal és egy nagyon szép Greg Olsen TD-vel zárta az első félidőt, úgy tűnt, hogy nagyon nagy verést kap a nemzeti főcsoportot az előző két évben megnyerő Seattle.

Olsen fantasztikus elkapása

1993-ban a Buffalo Billsnek egyébként sikerült a Houston ellen nyernie 41–38-ra, úgy, hogy a szünetben 35–3-ra az ellenfél vezetett. Wilsonék is feljavultak, az irányító gyorsan dobott két TD-t (egyet Jermaine Kearse-nek, egyet pedig Tyler Lockette-nek), miközben Newtonék teljesen leálltak, folyamatosan puntolniuk kellett (átrúgták a labdát az ellenfélnek, mert három kísérletből nem sikerült legalább 10 yardot megtenniük). Wilson aztán egy hihetetlen menekülés után újabb TD-passzt adott Kearse-nek, de már nagyon kevés idő volt hátra. Miután újból támadhattak, gyorsan felértek a Carolina célterületéhez, de két büntetés miatt csak mezőnygólt rúgtak, az onside kick pedig sikertelen volt, így 31–24-re kikaptak.

Kearse elkapása

Denver Broncos–Pittsburgh Steelers 23–16A Pittsburgh nem számíthatott a csapat legjobb elkapójára, Antonio Brownra, aki a múlt heti, Cincinnati elleni meccsen sérült meg. Ráadásul a liga egyik legjobb irányítója, Ben Roethlisberger válla is megsérült a Bengals elleni meccsen, a héten még arról volt szó, hogy csak akkor játszik, ha legalább 25-30 yardra el tudja dobni a labdát. A Denver irányítója, Peyton Manning az alapszakasz utolsó meccsén játszott újra, szezon közben a talpszalagja szakadt el, és az is kérdéses volt sokáig, hogy ha felépül, akkor is ő lesz-e az első számú irányító.

A Broncos hazai pályán két mezőnygóllal kezdett, majd a Steelers Martavis Bryant nagy futása után került jó pozícióba, ami végül touchdownt ért. A Pittsburgh egy mezőnygóllal már 10–6-ra vezetett, miközben Manning sokszor pontatlanul dobott, vagy ha nem, akkor az elkapói ejtették el a labdákat.

Bryant nagy futása

Ezt viszont nem tudta kihasználni a Pittsburgh, az utolsó negyedik nem ért el egyik csapat sem újabb TD-t, a Denver viszont tíz perccel a meccs vége előtt labdát szerzett, Fitzgerald Toussaint kezéből verték ki a labdát, amire a veterán DeMarcus Ware vetődött rá (Roethlisberger a meccs után azt mondta, nem haragszik a futóra, mert nélküle idáig sem jutottak volna el). Manningék ezután egyből szereztek hat pontot, majd az extrapont helyett rámentek a kétpontos kísérletre, amit szintén megcsináltak. 20–13 után mindkét csapat szerzett egy-egy mezőnygólt, a Steelers pedig megpróbált egy onside kicket, de a Seattle-höz hasonlóan nem tudták megszerezni a labdát, a meccs vége 23–16 lett.

Toussaint labdavesztése

Az AFC elődöntőjében az első kiemelt Denver a New England-et fogadja, Manning és Tom Brady (két olyan irányító, akik biztosan bekerülnek a Halhatatlanok Csarnokába) 17. alkalommal játszik majd egymás ellen, és könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó összecsapásuk, hiszen Manning már nem tudja hozni azt a szintet, amit az elmúlt években, sokak szerint ez után a szezon után be is jelenti a visszavonulását, bárhogy is zárja a szezont a Denver.

Az NFC elődöntőjében is az első két kiemelt játszik, a Carolina stadionjába utazik az Arizona. A Panthers legutóbb 2004-ben jutott be a döntőbe (akkor a Patriots ellen 32–29-re kikapott), míg a Cardinals 2009 óta nem volt Super Bowl résztvevő (abban az évben a Steleers lett a bajnok, 27–23-ra nyert a döntőben).

A szombati meccsekről itt írtunk részletesen.

Top 0