• Élet

A 14 legfurább munka, amelyről nem is gondolnánk, hogy létezik

Szájszag-értékelő, hivatásos tévénéző vagy kutyaeledel kóstoló - viccnek tűnnek, de valójában mind igazi foglalkozás. Veszélyes vagy éppen abszurd állások szerepelnek a 14 legfurcsább munka listáján, de természetesen akad köztük olyan is, amelyet a lustaság szült.

A listát az Independent újságírói állították össze, akik úgy látták, pénzzel ma már szinte bármit el lehet érni: sétáltatja más helyettünk a kutyánkat, összeépíti a bútorainkat, berendezi a lakásunkat, vagy éppen megölelget minket, ha magányosnak érezzük magunkat. Ugyanis már az utóbbi feladat elvégzésére is fel lehet bérelni „szakembereket”. De nem ez az egyetlen furcsaság.

1. KígyóméregfejőA hivatást végzők a világ legveszélyesebb kígyóiból, például a csörgőkígyókból és a kobrákból nyerik ki a mérget, melyet később kórházakban vagy laboratóriumokban ellenméreg kifejlesztésére használnak. A kockázatot természetesen busásan megfizetik: grammonként ezer dollárért vásárolják a kígyómérget.

2. Hivatásos koszorúslányA koszorúslány szerepet szakmaként végző nők legfőbb feladata, hogy támogassák a menyasszonyt az esküvő napján. Jen Glantz, a Koszorúslány Kölcsönző társalapítója elmondta, hogy cégük „beépített koszorúslányokat” és személyi asszisztens jellegű szolgáltatást kínál esküvőkre, az ár pedig 300 és 2000 dollár között mozoghat.

Fotó: Europress / Eitan Abramovich - AFP

Fotó: Europress / Eitan Abramovich - AFP

3. JéghegymozgatóA feladat a Titanic 1921-es elsüllyedése után vált hivatássá. A Nemzetközi Jégjárőrt egy évvel később alapították meg, és az amerikai parti őrség hajói vettek részt a műveletekben. A feladatuk lényegében az, hogy felderítik a jéghegyek pontos helyét, és biztonságos útvonalat biztosítanak körülötte – ha pedig szükséges, akár el is vontatják a jéghegyet az útból.

4. Hivatásos gyászolóA hivatásos gyászolók elkísérik a családot a temetésekre, és együtt gyászolnak velük. Egy brit vállalat, a Gyászoló Kölcsönző direkt erre specializálódott, alkalmazottjait két órára 70 dolláros árért cserébe adja.

5. Kutyaszörf-oktatóA szakmabelieket elsősorban az óceánparti szállodaövezetekben lehet megtalálni, és két külön csoportra oszlanak. Egyes oktatóknál ugyanis a fizetségért cserébe a kutya és a gazdája is megtanulhat szörfözni, míg máshol csakis a kutya kaphat leckéket.

6. „Szenzoros tudós”A hangzatos névvel ellátott foglalkozást végzők valójában tesztalanyok, és elsősorban az arcukról szól a munkájuk: az ő bőrükön vizsgálják meg egyes cégek, hogy mennyire hatékonyak a krémjeik, arctisztítóik vagy éppen a borotváik. A foglalkozást csak részmunkában lehet űzni, de óránként 25 dollár fizetést jelent.

7. Hivatásos ölelőÓránként 80 dollárt lehet keresni azzal, ha odabújunk egy idegenhez, megöleljük őt, és meghallgatjuk, miért szomorú. Egy portlandi cég alapítója és ölelgetője, Samantha Hess szerint azonban a foglalkozásnak hátránya is van: a feladat érzelmi terhekkel jár.

8. Hivatásos tévénézőAz elsőre kecsegtetőnek tűnő állás a szakmabeliek szerint nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Az Investopedia.com cikke szerint az „elő-tévénézők különböző tévéshowkat és hírklipeket néznek végig azért, hogy megtalálják köztük azokat a megoldásokat, amelyeket fel lehet használni más tévéműsorokban is”. Az egyik legnépszerűbb tévéshow házigazdája, Jimmy Kimmel például 2005-ben 500-600 dolláros heti bért ajánlott azoknak, akik vállalták a feladatot.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

9. HamuművészEzek a művészek egy meghalt családtag hamvaiból készítik el a megrendelő igényeinek megfelelő alkotást. Ilyenkor a hamvasztás után egy hozzátartozó megkéri a művészt, hogy készítsen el a hamvakból egy emléket – legyen az épp egy nyaklánc vagy egy üvegszobor.

10. Szájszag-értékelőA szájszag-értékelők elsősorban olyan cégek alkalmazásában állnak, akik rágógumit, mentolos terméket, fogkrémet vagy szájvizet gyártanak. Munkájuk során értékelik a termékek hatékonyságát, majd visszajelzéseiket elküldik a gyártóknak.

11. Kutyaeledel-kóstolóErre a feladatra is embereket bérelnek fel a vállalatok azért, hogy értékeljék a termékek minőségét. Sokszor az íz és állag mellett a tápértéket is vizsgálniuk kell, de a kóstolás után gyakran kiköpik az ételt.

Fotó: Europress / Iroz Gaizka - AFP

Fotó: Europress / Iroz Gaizka - AFP

12. Csirkenem-megkülönböztetőA feladat erősen támaszkodik az intuícióra, ugyanis a frissen kikelt csirkéknél elég nehéz meghatározni, hogy pontosan milyen neműek is. A munkaerőt elsősorban kereskedelmi keltetők veszik fel (az Egyesült Királyságban és Japánban gyakoriak), és az állás évente akár 60 ezer dollárt is jövedelmezhet.

13. Hivatásos sorban állóAz álláshoz a legfontosabb tulajdonság a türelem, ugyanis a munkát elvállalók feladata a hosszú sorok kiállása. Főképp a tömeges nagybevásárlások idején nő meg rájuk a kereslet (karácsonyi időszak, fekete péntek), illetve világhírnevű cégek termékeinek debütálásakor (például egy új iPhone forgalomba állításkor). A tarifák változóak, de a gyűjtések szerint volt már olyan sorban álló is, aki egy hét alatt ezer dollárt is megkeresett.

14. Szerencsesütiszöveg-íróA kis kínai édességben elrejtett bölcseleteket kell megírniuk, ha erre a hivatásra vállalkoznak. A sütit gyártó cégek elsősorban szabadúszókat vagy otthonról dolgozó embereket bérelnek fel a sorok megírására. Az EHow.com becslései szerint a munkával évi 40 ezer dollárt is meg lehet keresni.

Top 0