• Külföld
Kummer Dóra

99 iskolát költöztettek át a terroristák miatt

A Boko Haram iszlamista terrorszervezet támadásai miatt 99 iskolát helyeztek át Niger biztonságosabb térségeibe. Ez hatezer diáknak biztosítja, hogy iskoláik bezárása után újra tanulhassanak.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a közel száz iskola átköltöztetésén kívül a szélsőségesek által elűzött embereknek berendezett táborokban tucatnyi tantermet alakítottak ki.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve harcol három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. Emiatt viszont a terroristák a közelmúltban gerilla hadviselésbe kezdtek: falvak, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen támadtak.

Illusztráció: Wikipedia

Illusztráció: Wikipedia

EZT IS AJÁNLJUK:

    A terrorszervezet, amelynek neve azt jelenti, hogy "a nyugati oktatás bűn", célzottan támadja az iskolákat. Felgyújtják az épületeket és sokszor elhurcolják a diáklányokat. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint több mint egymillió gyerek nem tud tanulni a Boko Haram támadásai miatt, illetve eddig több mint 2000 iskolát kellett bezárni.

    Top 16