• Külföld
Kummer Dóra

92 évesen halt meg az utolsó nepáli autóhordó

A férfi egyike volt annak a hatvan embernek, aki az első, autóval is járható országút 1956-os megépítése előtt darabokra szedve hurcolt kocsikat a hátán a hegyeken át a fővárosba.

Valószínűleg Dhan Bahadur Gole volt az utolsó nepáli autóhordó, aki most, 92 évesen halt meg. A Kathmandu Post című lap szerint a férfi hétfőn halt meg egy katmandui kórházban. 

Katmandu hosszú ideig csak gyalog vagy repülővel volt elérhető, bár a fővárosban már voltak aszfaltozott utak és a királyi család tagjai is szerettek autózni. A kocsikat részekre bontva autóhordók vitték el Katmanduba a hegyeken át.

Dhan Bahadur Gole 30 autót segített Katmanduba cipelni. Mint nemrég egy interjúban elmondta, vastag szalmapapucsot hordott, hogy meg tudja tartani magát az egyenetlen talajon. Gole és a többi autóhordó bambuszból készült állványra erősítve hurcolta a hátán a szétszedett autókat a meredek emelkedőkön és lejtőkön. A Bhimpedi és Thankot közötti szakasz megtétele 7-12 napjukba telt. Thankottól pedig már kövezett út vezetett a fővárosba. A most meghalt autóhordó, amikor éppen nem kocsit cipelt a hátán, akkor bambuszkosarakat font.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16