• Kultúra

A fesztivál, ahol "senki nem normális" - jön a 9. Ördögkatlan

Idén augusztus 2. és 6. között rendezik meg a baranyai Ördögkatlan Fesztivált, ahol a "a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget" ünneplik. Cseh Tamás szellemi és Törőcsik Mari valós védnöksége mellett koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi és egyéb művészeti programokkal várják az érdeklődőket.

A fesztivál célja a korszerűség és a korszerűtlenség egybeolvasztása, a „nem normálisok”, azaz az emberséget és szeretetet a haszonnál fontosabbnak tartók összegyűjtése. A szervezők szerint ezzel létrejöhet egy új normalitás – amit reményeik szerint sikerül a fesztivál határain túlra is kiterjeszteni.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Bérczes László író, rendező, a fesztivál alapító-szervezője elmondta: a jövő évi jubileumi,

10. fesztiválra már most elkezdenek készülni.

A Szt. György Média és Informatikai Szakközépiskola diákjainak segítségével – akik a fesztivál idei animációs kisfilmjét is elkészítették– igyekeznek összegyűjteni a látogatók legemlékezetesebb történeteit.

A képre kattintva galéria nyílik!

A képre kattintva galéria nyílik!

A sajtótájékoztatót ekkor váratlan közjáték zavarta meg: megjelent a "Mozart-kommandó". Varasdi Tünde és Bodor János egy Mozart-darabot adott elő katonai egyenruhában. Mint Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetője elmondta, idén is változatos komolyzenei programokkal készülnek a fesztiválra, ezek közül az egyik a

Mozart-kommandó lesz.

A zenészek több produkciót adnak elő, a végén pedig az egységek „összecsapnak” egymással, ami egy nagy Mozart-koncertbe torkollik. Emellett lesz komolyzenei silent disco és Mozart, a csokigolyók sztárja címmel gyerekelőadás is.

A fesztivál idei díszvendégei Udvaros Dorottya színművész és Kovács Gerzson Péter táncművész lesz. Mindketten többször is fellépnek a fesztivál alatt, Udvaros Dorottya egyik alkalommal épp a születésnapján.

Idén egy ősbemutató is látható lesz az Ördögkatlanon. Bartók Béla: Concerto című művét táncszínházi produkcióként gondolja újra a Forte Társulat és a Hungarian Studio Orchestra, Horváth Csaba rendezése és Dinyés Dániel zenei vezetése mellett. Az előadás jól példázza a fesztivál célkitűzését, eszerint

késztermékek helyett oda készülő, egyszeri produkciókat igyekeznek meghívni.

Dinyés egyébként régi résztvevője a fesztiválnak: eddig „operabeavatókat”, azaz jelenetelemzésekkel tűzdelt énekes bemutatókat tartott, most viszont Mozart: Cosí fan tutte című operájának különleges előadásával készül. A darabot egy évadon át „komolyzenei stand-up-ként” részletről-részletre elemezik végig a Katona József Színházban – a premier csak az évad végén, azaz júniusban lesz látható, ekkorra áll össze a teljes mű. Az Ördögkatlanra ez a végső változat érkezik négy operaénekes (Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Varga Donát, Cseh Antal) és két színész (Kálid Artúr, Pálmai Anna) szereplésével.

Az idei Ördögkatlanon megemlékeznek a 20 éve alapított (és tavaly megszűnt) Bárka Színházról is, hiszen a színház alapítói és a fesztivál résztvevői közt nagy az átfedés. Tasnádi István író, a színház egykori állandó szerzője elmondta:

nem könnyes nosztalgiát akarnak, hanem valódi emléket állítani

a színháznak. Ezért Vidovszky György rendezővel egy egyszeri bemutatót tartanak a fesztiválon: a darab témája a színházalapítás mai lehetősége, lehetetlensége lesz, amit rávetítenek a Bárka húsz évvel ezelőtti alapítására is. Az előadásban a Bárka egykori diákszínészei szerepelnek majd, a produkció teljes egészében a fesztivál alatt készül el. Emellett egy lengyel utcaszínház – a magyar Artus Stúdióval közösen – bemutat egy Bárka című darabot.

Bérczes László már a sajtótájékoztatón is felidézett egy fesztiválhoz kötődő emléket, amellyel egyben az egykori védnökről, Cseh Tamásról is megemlékezett, aki az első évben még részt tudott venni az Ördögkatlanon. A zenész halála után a fesztiválozók úgy akartak megemlékezni róla, hogy közösen eléneklik egy dalát. Az esemény közben viszont eleredt az eső – a résztvevők mégis kitartottak. Ahogy vége lett a dalnak, az eső elállt, amit Bérczes úgy értékelt:

figyel a védnök.

A fesztivált Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd és Beremend településeken rendezik, részletes programja itt olvasható.

Top 0