• Külföld
Frányó Krisztina

A borzalom és a rettegés árnyékában - 15 éve történt a 9/11-es terrortámadás

2001. szeptember 11. ugyanolyan átlagos napnak indult, mint bármelyik. Mégis, mind a mai napig szinte mindenki emlékszik, mit csinált, hol volt azokban a pillanatokban, mikor a tévéképernyőkön a füstölögve összedőlő ikertornyok képe jelent meg.

Fotó: Europress / Carolyn Schaefer - Getty Images

Fotó: Europress / Carolyn Schaefer - Getty Images

Amikor a világ megtanulta, hogy bármiből lehet fegyverKét repülőgép Bostonból, egy Newarkból, egy pedig Washingtonból szállt fel, fedélzetükön összesen 246 emberrel – 19 terroristának köszönhetően pedig ez a négy gép tömegpusztító fegyverré vált. Két repülő 17 perc eltéréssel New Yorkban a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két ikertornyába csapódott be, egy pedig alig fél órával később a Pentagon épületébe zuhant. A pusztítás még nagyobb lett volna, ha a negyedik repülő utasainak nem sikerül visszafoglalni a gépet. Mind a mai napig nem tudni, hogy a Capitolium vagy a Fehér Ház lett volna a támadás negyedik célpontja – a gép Shanksville közelében zuhant le.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A támadásért később az al-Kaida vállalta a felelősséget. Oszama bin Laden Pearl Harbor példájából tanulva ott akarta megsebezni az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a legkevésbé számított rá, és ahol a legjobban fájt: a saját földjét támadta meg. Sikerrel járt: a támadás összesen 2996 halálos áldozatot követelt, és több mint 6000 ember sérült meg. Gyerekek százai nőttek fel úgy, hogy a szüleiket váratlanul és megdöbbentően kegyetlen módon gyilkolták meg a terroristák.

  Bin Laden később elárulta, hogy a terrortámadás ötletét egy vízbe csapódó gépből merítette. Az is emellett a megoldás mellett szólt, hogy ártatlan emberekkel teli repülőgépet még sosem használtak fegyverként – egy terroristának pedig mindig is a figyelem felkeltése és a félelem generálása a célja. Ettől kezdve senki sem érezhette magát biztonságban, ha gépre szállt.

  Fotó: Europress / Seth McAllister - AFP

  Fotó: Europress / Seth McAllister - AFP

  102 perc, ami megrengette a világotAz első gép becsapódása és a második ikertorony összeomlása között 102 perc telt – ennyi idő alatt tudatosult a világban, hogy egy olyan támadásnak lett a tanúja, amelyet korábban el sem lehetett képzelni. Természetesen a feldolgozás ennél sokkal több időt vett igénybe, de ez alatt a közel másfél óra alatt a világ élőben követhette, ahogy az al-Kaida könnyedén elpusztítja a sebezhetetlenség szimbólumát.

  Hiába a füstölgő, részben romba dőlt Pentagon, 9/11-ről még mindig a fekete füstöt okádó, égő, majd magukba roskadó ikertornyok képe az, ami a világnak először eszébe jut. Csak New Yorkban 2605 ember halt meg a becsapódó repülők utasain kívül. Tévékamerák tucatjai élőben közvetítették, ahogy a legfelsőbb emeletek reményvesztett dolgozói a halálba ugrottak – tudva, hogy számukra már nincs menekvés, a tornyok össze fognak omlani. A romok alatti tüzet csak decemberben sikerült eloltani, az omlás következtében kicsapódó por még évek múlva is halálos áldozatokat követelt.

  New Yorkban 90-nél is több ország állampolgára vesztette életét. Sok hozzátartozó még a mai napig várja, hogy halottjaikat eltemethessék – 1113 áldozat maradványait ugyanis még mindig nem azonosították.

  Fotó: Europress / Stephen Jaffe - AFP

  Fotó: Europress / Stephen Jaffe - AFP

  9/11 utóélete: szépen ápolt emlékek és a modern terrorizmus aranykoraAz Egyesült Államok a mai napig nem dolgozta fel a tragédiát – egyre több nyomozás tárja fel, hogy a titkosszolgálatok, a biztonsági erők és a kormány is leszerepelt, semmit sem tettek a merénylet megakadályozása érdekében. George W. Bush meghirdette a terrorizmus elleni háborút, aminek köszönhetően az országát belerángatta a kétes kimenetelű afganisztáni háborúba. A feszült és félelemmel terhes időszakban az elnök támogatottsága az egekbe szökött, és minden korábbinál szigorúbb biztonsági szabályokat vezettek be.

  A talpra állás nehezen ment, a romok még sokáig árulkodtak a több ezer ember elleni támadásról. A művészeti ágaknak egy lélegzetvételnyi szünetet kellett tartaniuk – nem jelenhetett meg olyan alkotás, amely a túlélők érzékenységét sérthette volna. Így például a 9/11-et feldolgozó filmekre is éveket kellett várni.

  Fotó: Europress / Spencer Platt / POOL - AFP

  Fotó: Europress / Spencer Platt / POOL - AFP

  A romok helyén lassan új épületek emelkedtek a magasba. Az összedőlt ikertornyok helyén például a terrortámadás 10. évfordulóján emlékzuhatagot alakítottak – a komplexum peremére minden áldozat nevét rávésték. Országszerte nyíltak múzeumok, épültek emlékművek az áldozatok emlékére.

  Túlzás lenne azt állítani, hogy 9/11 hatására jöttek létre vagy emelkedtek fel a ma ismert terrorszervezetek – mint ahogy azt is, hogy Oszama bin Laden 2011-es meggyilkolásával az al-Kaida megsemmisült volna. Az viszont tagadhatatlan, hogy a terrortámadás és az arra adott reakciók hatással voltak és vannak még ma is a világra. Napjaink legveszélyesebb ellenfele, az Iszlám Állam is követte az al-Kaida 2001-es példáját: megmutatta a nyugati nagyhatalmaknak, hogy egy maroknyi emberrel is képes hatalmas pusztítást végezni ezeknek az országoknak a területén – elég csak a novemberi párizsi terrortámadásra gondolni, ahol szinte egy éjszaka alatt 130 ember vesztette életét.

  A terrorizmus elleni háborúnak pedig még mindig nem látszik a vége...

  Kommentek:

  Top 16