• Kultúra
Faktor

Esterházy Péter és új kötete volt a legnépszerűbb a 87. Ünnepi Könyvhéten

A szépirodalmi kategóriában Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója volt a legkelendőbb kötet a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren - mondta Keresztury Tibor, a seregszemlét szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

Keresztury Tibor elmondta, hogy a visszajelzések alapján a prózakötetek közül sokan vették még Zoltán Gábor Orgia és Németh Gábor Egy mormota nyara című könyvét a Kalligramtól, valamint Darvasi László Taligás és Závada Pál Egy piaci nap című regényét a Magvetőtől. A lírakötetek között pedig szokatlanul zajos sikert aratott Tóth Krisztina Világadapter (Magvető) és Térey János Őszi hadjárat (Jelenkor) című gyűjteményes verseskönyve.

Esterházy Péter dedikálja új kötetét

Esterházy Péter dedikálja új kötetét

Keresztury felhívta a figyelmet az értekező próza műfajában született esszé- és tanulmánykötetekre, kiemelve Bán Zsófia Turul és dínó című, valamint Szilágyi Márton az 1840-es évek magyar irodalmával és Szirák Péter magyar írók útirajzaival foglalkozó kiadványait. Emellett méltatta a szintén szép forgalmat elkönyvelő gyermekirodalmat is.

„A könyvhét legnépszerűbb eseménye a Vörösmarty teret teljesen megtöltő nyitóünnepség volt, amelyre Esterházy Péter és Dés László szereplése becslések szerint mintegy hatezer embert vonzott.

A súlyos betegséggel küzdő író két alkalommal, csütörtökön és szombat délután is vállalkozott dedikálásra, mindkétszer sok százan álltak sorba hozzá, nem is juthatott mindenkire idő

- mondta Keresztury Tibor, aki elárulta, hogy az idei könyvhét két legnagyobb ellensége a futball Európa-bajnokság és az időjárás volt. Utóbbi pont a rendezvény legforgalmasabb időszakában, szombat délután fordult rosszra, valószínűleg jelentős kiesést okozva a kiadóknak. Szerint ugyancsak az eső számlájára írható, hogy a szombat esti Könyvek Éjszakáján nem alakult ki a szokásos utcabáli hangulat.

Keresztury elárulta, hogy a hozzá érkezett, nem hivatalos visszajelzések alapján minden kiadó sikeresnek ítélte szereplését az idei könyvhéten,

amelynek népszerűsége jól tükrözi a magyar olvasóközönség nem csappanó, tartós érdeklődését a nívós, maradandó értéket képviselő szépirodalmi művek iránt.

„Mindez azt bizonyítja, jogos volt a küzdelmük azért, hogy a központi rendezvényt idén is a könyvhét emblematikus helyszínén, a Vörösmarty téren tarthassuk meg" – mondta Keresztury, aki úgy vélte: jó döntésnek bizonyult a nagyszínpad megszüntetése is, mivel így jóval kisebb zaj terhelte a látogatókat.  

Országszerte több mint 80 településen rendezik meg június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat. Központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren több mint ezer szerző várta dedikálásra az olvasókat. A látogatók több mint 200 kiadó kínálatából válogathattak, új kötettel jelentkezett mások mellett Tarján Tamás, Tornai József, Győrffy Ákos, Babics Imre, Grendel Lajos, Ménesi Attila, Vasadi Péter, Ungvári Tamás, Lackfi János, Szentmártoni János, Csányi Vilmos, Sándor Erzsi, Bartók Imre, Sárközi Mátyás és Markó Béla is.

Kommentek:

Top 0