• Külföld
Faktor

80 százalékkal nőtt a terrortámadások áldozatainak száma a világon

Majdnem 33 ezer ember halt meg terrortámadások miatt a világon, és az áldozatok felét az Iszlám Állam és a Boko Haram ölte meg. Többek között ez derül ki a 2015-ös Globális Terrorizmus Indexből.

Fotó: Europress / Anadolu Agency - Getty Images

Fotó: Europress / Anadolu Agency - Getty Images

A legújabb tanulmány szerint még soha nem történt annyi országban terrortámadás, mint 2014-ben. Tavaly 93 országban volt jelen a terrorizmus valamilyen formában, és 67 országban volt legalább egy halálos áldozata ezeknek az akcióknak. 11 országban azonban ötszáznál is több ember halt meg a terrorizmus miatt. 2013-ban még csak öt országban volt ilyen magas szintű a terrorizmus - írja a beszámolót évente elkészítő Közgazdasági és Béke Intézet (IEP).

A világon összesen 32 958 embert öltek meg terroristák. Vagyis 80 százalékkal nőtt az áldozatok száma az előző évhez képest. A tanulmány viszont azt is írja, hogy bár a terrorizmus hatásai világszerte érezhetőek, a globális terrorizmus túlnyomóan öt országban szedi áldozatait: az ilyen akciókhoz köthető halálesetek 78 százaléka  2014-ben Irakban, Afganisztánban. Nigériában, Pakisztánban és Szíriában történt.

Irakban voltak a legsúlyosabb terrortámadások tavaly.  A 2015-ös tanulmány szerint 9929-en haltak meg itt a terrorizmus miatt. Ilyen magas számot még soha nem mért egyetlen országban sem az IEP.  A legnagyobb mértékben viszont Nigériában nőtt  a terrorizmus áldozatainak száma. 2013 óta 300 százalékkal haltak meg többen terrorista-akciókban: 2014-ben 7513 embert öltek meg terroristák.

Az IEP szerint a terrorizmus nagyon fontos  tényező a migrációs válságban. Azokból az országokból indul el a legtöbb migráns, ahol a legtöbb áldozatot szedi a terrorizmus. Egyébként a terrorizmushoz köthető halálesetek több mint feléért két szervezet felelős: az Iszlám Állam és a Boko Haram.

A jelentés szerint a terrorizmus elsősorban nem a nyugati világban követel áldozatokat. Ha nem számítjuk a 2001. szeptember 11-i terrortámadást, akkor 14 év alatt a terrorizmushoz köthető haláleseteknek csak 0,5 százaléka történt a nyugati országokban. Itt főleg magányos terroristák követnek el terrortámadásokat: a merényletek 70 százalékát egy ember hajtja végre. Az IEP szerint az elmúlt 9 évben nem az iszlám fundamentalizmus volt a nyugati terrortámadások fő mozgatórúgója, jellemzőbb motiváció volt a szélsőjobboldali extrémizmus, a nacionalizmus, vagy a regnáló kormánnyal szembeni ellenérzések.

Az IEP a tanulmányt még a párizsi terrortámadások előtt készítette, és több mint 160 országot vizsgáltak meg benne. A teljes jelentés itt olvasható, itt pedig az intézet interaktív térképét találja, amely megmutatja, hogy az egyes országokban mennyire súlyos probléma a terrorizmus.

Top 0