• Külföld
Faktor

80 év után lett meg az ellopott festmény

Csaknem 80 év után, egy aukciósház éberségének köszönhetően visszakerült a törvényes örökösökhöz Lovis Corinth (1858-1925) német festő egy képe. A képet egy nácizmus elől Amerikába menekülő zsidó házaspártól lopták el költözés közben.

A Rosen und Flieder (Rózsa és orgona) című, 1918-ban készült festményt nemrég a Van Ham kölni aukciósházhoz adták be. Ott kiderítették, hogy a képet 1936-ban lopták el egy berlini raktárból, a nácik elől New Yorkba menekülő zsidó házaspár külföldre szállítandó dolgai közül. Az aukciósház felkutatta az egykori tulajdonos Amerikában élő leszármazottait, akik még csak nem is tudtak a festmény létezéséről.

Az aukciósház közvetítésével az eddigi birtokos és az örökösök megegyeztek, hogy a 70 x 60 centiméteres, becslések szerint 100-150 000 eurót (31,5-47,5 millió forint) értékű képet elárverezik, és a bevételt elosztják egymás közt - írja az MTI.

Corinth a német impresszionizmus egyik fő képviselőjeként ismert. Művészete több stílusfordulatot tartalmaz, eleinte naturalista stílusban festett, majd az impresszionista és az expresszionista irányzatot ötvözte.

Top 0