• Külföld
Faktor

Einstein fedezte fel, de azt hitte, sosem lesz bizonyítható - tévedett

Egy bolygó tömegét mérték meg azzal a módszerrel, amit Einstein fedezett fel, de azt hitte, lehetetlen a gyakorlatba átültetni.

Albert Einstein általános relativitáselméletéből következik az úgynevezett gravitációs mikrolencse-hatás, melynek segítségével csak abból kiszámolható egy égitest tömege, hogy milyen mértékben hajlítja meg egy távolabbi csillag fényét. Einstein levezette, hogy elmélete szerint ez miért van így, de a Science című tudományos folyóirat 1936. december 4-i számában publikált tanulmányában azt írta, hogy nincs remény arra, hogy ezt a jelenséget közvetlenül megfigyelhessük - idézi fel a HVG.

Illusztráció.

Illusztráció.

80 és fél év múlva, szintén a Science-ben tették közzé a hírt: Einstein következtetése helyes volt, valóban meg lehet a gravitációs mikrolencse-hatás segítségével mérni egy égitest tömegét. Einstein tehát tévedett, sikerült ugyanis – a Naptól eltérő csillag lencsehatását kihasználva a történelem során először – közvetlenül megmérnünk egy égitest tömegét. A Kailash C. Sahu által vezetett kutatócsoport konkrétan a Stein 2051B fehér törpe (csillagmaradvány) tömegét határozta meg így, a NASA Hubble űrteleszkópja segítségével.

A mérés során úgy tűnhet, hogy a fehér törpe hatással van a távolabbi csillag helyzetére, de valójában nincs, csupán elhajlítja a távolabbi csillag által kibocsátott fényt, ezért látszik másnak annak pozíciója:

Kommentek:

Top 0