• Élet

8 éves korában vették ki a petefészkét, ő lehet az első, aki mégis saját gyereket szül

Egy 23 éves nő lehet az első, akinek még pubertás kora előtt fagyasztották le a petefészkét egy betegsége miatt, de mégis lehet saját gyereke. Csak 8 éves volt, amikor kivették a petefészkét, tehát még a közelében sem járt a termékeny kornak.

Moaza Alnatrooshi esete eddig egyedülálló, de ha a megtermékenyítés sikeres lesz, rengeteg nőnek adhat reményt, akik nem tudnak teherbe esni, mert rák vagy más betegség tönkretette a petesejtjeiket.

Még sosem esett olyan nő teherbe, akinek a pubertás előtt fagyasztották le a petesejtjeit. Illusztráció Fotó: pixabay

Még sosem esett olyan nő teherbe, akinek a pubertás előtt fagyasztották le a petesejtjeit. Illusztráció Fotó: pixabay

A nő Dubaiból származik, de a beavatkozást Nagy-Britanniában fogják végrehajtani. Moaza Alnatrooshi azt mondta, hogy el akarja hinni, hogy teherbe eshet, és már alig várja a napot, amikor az embriót beültetik. Mint mondta:

azt szeretné, ha minden nőben megmaradna a remény.

Moaza Alnatrooshinak azért fagyasztották le a petefészkét már 8 éves korában, mert béta thalassemiával küzdött, amely a vér örökletes betegsége. A betegség miatt a vérszegénység alakul ki, de megnagyobbodhat a lép és a csontok is elvékonyodhatnak, mert a csontvelő fokozottan működik. A nőt a thalassemia miatt kemoterápiával kezelték, ami tönkreteszi a petefészket. Csontvelő-transzplantációt is végeztek rajta.

A szakemberek a nő petefészkét ezért lefagyasztották, mert remélték, hogy később majd ő is családot alapíthat. A nő és férje már túl van az IVF, azaz lombikbébi kezelésen. Az orvosok pedig már három embriót is elő tudtak állítani a nő petesejtjeiből, a Telegraph úgy tudja, hogy az egyiket a következő hónapban fogják beültetni.

Belgiumban egy nő már teherbe tudott esni úgy, hogy a 13 éves korában lefagyasztott petesejtjét termékenyítették meg. A 28 éves nő már tizenévesen kemoterápiára szorult, de a kezelés előtt lefagyasztották az egészséges petefészket, így pedig 2014 novemberében egészséges fiút tudott szülni.

Top 0