• Külföld
Faktor

70 év után találták meg az ellopott, milliókat érő festményt

A történelmi és keleti témájú képeiről ismert, akadémista stílusban alkotó francia festő, Jean-Léon Gerome Pásztor című, mindössze 23-szor 15 centiméteres olajképét 1946-ban lopták el a Habarovszki Távol-Keleti Művészeti Múzeumból, amelynek azt az Ermitázs adta kölcsön egy kiállításra.

Szvetlana Zsuk, a múzeum vezető kurátora elmondta: a festményt még a régi múzeumi épületből lopták el, ahol mindössze egyetlen teremőr vigyázott az európai mesterek munkáira.

A kis képet könnyű volt kivágni a keretből és a ruha alatt elrejtve kivinni az épületből

- mondta.

Fotó: wikiart.com

Fotó: wikiart.com

Az egy évvel a második világháború után ellopott festményt a közelmúltban szerezte vissza az orosz belbiztonsági szolgálat, miután kapott egy fülest, miszerint egy nagy francia festő képét várják a helyi feketepiacra. A titkosszolgálati akcióról nem közöltek részleteket a hatóságok.

Szvetlana Zsuk egyébként nem is érti, hogyan jutott eszébe valakinek annak idején ellopni a festményt, hiszen az embereket akkoriban nem a műalkotások érdekelték, hanem az, hogyan juthatnak ennivalóhoz.

A szovjet embereknek szerintem eszükbe sem jutott, hogy el lehet lopni egy festményt és eladásából pénzhez lehet jutni

- mondta.

Az 1857-ben keletkezett kép mai értékét három millió dollárra becsülte a habarovszki múzeum vezető kurátora. A hét évtized után megkerült festményt márciusban tervezik közszemlére tenni a távol-keleti múzeumban.

Top 0