• Autó
Autószektor

7 tipp a gumiabroncsok helyes tárolásához

A téli gumiabroncsok már lekerültek az autókról, hogy a nyári szettek vegyék át helyüket. Vannak olyan szervizek, akik szolgáltatnak bértárolást, de otthon is lehet szakszerűen tárolni a gumiabroncsokat, ha a feltételek rendelkezésre állnak. Hogy tudjuk csökkenteni a gumi öregedését és tárolás közbeni állapotromlását?

A Continental ad ebben egy kis segítséget, ugyanis 7 tippet tettek közzé, melyek a szakszerű tárolás alapjai.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

1. Mielőtt eltennénk a kerekeket vegyünk egy kis szappant, vizet és egy kis kefét, amivel minden kereket megtisztíthatunk a szennyeződéstől, poadéktól és fékportól. Ha a keréktárcsával együtt tároljuk a gumiabroncsot, akkor a keréktárcsát is alaposan tisztítsuk meg. A tisztítás után szárítsuk meg a kereket, ne használjunk semmilyen áztatót, ápolót.

2. A tisztítás után helyezzük műanyag táskába a kerekeket. A tároló táskából távolítsuk el a koszt, port, lehetőleg a levegőt is nyomjuk ki belőle. Ezután zárjuk le a műanyag táskát ragasztószalaggal, hogy megakadályozzuk a gumi olajpárologtatását. Minden kereket külön táskába helyezzük.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

3. Óvjuk a kereket a közvetlen napfénytől. A nap UV-sugárzása rongálja a gumit.

4. Helyezzük a kerekeket lehetőleg hűvös, száraz helységbe. A legjobb egy alagsori tároló vagy klimatizált helység, mivel a külső tárolók, garázsok nagy hő- és páratartalom-ingadozásnak tehetik ki a gumiabroncsot. Gondoskodni kell arról, hogy a gumiabroncsokat távol tartsák olyan dolgoktól, mint az elektromos motorok, kemencék, kapcsolók és nagy szivattyúk, mert ózonforrást jelentenek.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

5. Ha lehetséges, függőlegesen tárolja a gumiabroncsokat (ha nincs keréktárcsára szerelve), ne pedig vízszintesen egymásra rakja, mivel az így kialakuló feszültség a gumiabroncs torzulását eredményezheti. Emellett tegyen egy tiszta fát a kerék alá, ne közvetlenül a földre tegye. A keréktárcsával együtt tárolt gumiabroncsokat fel lehet lógatni, vagy a keréktárcsákon megtámasztva egymáson tárolni.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

6. Ha nem külön „zacskózzuk” a kerekeket, akkor lehetőleg csak az ugyanolyan abroncsokat tegyük közös táskába.

7. Ne hagyjuk, hogy egy járművön sokáig terheljünk egy gumit mozgás nélkül. Az egy helyben terhelés sokkal károsabb, mintha heti egyszer-kétszer átmozgatnánk a kerekeket, mivel a kerék forgása során egyenletesen terhelődik, és jobban megtartja rugalmasságát a mozgás révén, valamint a gumikeverékben az olajtartalom egységesen oszlik meg.

Ahogy az emberek, úgy a gumiabroncsok is öregednek, de az előbb felsorolt szabályok betartásával az öregedés, ezzel a gumi tönkremenetele lassítható. A kerekek visszaszerelése előtt ellenőrizni kell azok állapotát!

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

Kommentek:

Top 0