• Külföld
Maksa Mónika

7 iráni kapott teljes körű kegyelmet

Az amerikai elnök szombaton teljes körű kegyelemben részesített hét iráni állampolgárt. Többen még tárgyalás előtt állnak, mások viszont már börtönben vannak.

A Fehér Ház és a szövetségi igazságügyi minisztérium szóvivői egyelőre nem hozták nyilvánosságra a kegyelemben részesültek nevét. A Politico című lap azonban kiderítette a lehetséges névsort. A Farsz iráni hírügynökség is megnevezte azokat, akik kegyelemben részesülhettek. Josh Gerstein, a Politico újságírója szerint akik még tárgyalás előtt állnak, Houstonban várják azt. Azzal vádolják őket, hogy megszegték az amerikai exporttilalmat és csúcstechnológiai felszereléseket vittek Iránba. Bhram Mechanic és Toradzs Faridi Houstonban, Koszrov Afgagi pedig Los Angelesben vár perére.

Forrás: Europress - AFP/Jim Watson

Forrás: Europress - AFP/Jim Watson

A szökésben lévő, és az FBI által is körözött Matin Szagedi elleni vádat is ejthetik.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Szombati döntése előtt Barack Obama elnök még senkit sem részesített kegyelemben azelőtt, hogy a pert lefolytatták volna. Ezzel a lehetőséggel az előző elnök, George W. Bush sem élt. Margaret Love, a szövetségi igazságügyi minisztérium kegyelmi ügyekkel foglalkozó egyik jogásza azt mondta, hogy George H. Bush azonban élt a lehetőséggel az Irán-kontra-botrányban, de Bill Clinton is hasonlóan járt el egy másik ügyben – írja az MTI.

  A vád ejtése és a teljes körű kegyelem között az a különbség, hogy ha kegyelmet kap az ember, akkor az adott ügyben többé nem lehet vádat emelni ellene. Ha viszont csak ejtik a vádat, azt később ismét elő lehet terjeszteni.

  Hárman azok közül, akik most kegyelmet kaptak, már börtönben vannak. Aras Gahremant New Yorkban 6 és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert üvegszálas giroszkópokat (forgásmérőket) és elektronikus csöveket akart Iránba vinni. Büntetése 2020-ban telt volna le. A marylandi Potomacban élő Nader Modanlo pedig azért kapott 8 év börtönt, mert műholdas berendezéseket és szolgáltatásokat juttatott Iránba. A szintén Marylandben, Parkville városában élő Ali Szabúnsira azért szabtak ki 2 év börtönt, mert csúcstechnológiai termékeket vitt Iránba.

  A kaliforniai San Diegóban is ejteni akarják a vádat az ügyészek Kurus Táherkáni és egy műszaki-mérnöki vállalkozásokkal foglalkozó cég ellen. Ők szintén high-tech felszereléseket szállítottak Iránba.

  Az Iráni Iszlám Köztársaság elleni szankciók egy részét Barack Obama szombaton feloldotta, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben megerősítette, hogy a perzsa állam teljesítette az atomprogramjáról szóló nemzetközi megállapodásban foglalt kötelezettségeit.

  Top 16