• Tech
Faktor

"Bumm, kész, már halott is" - több tucat számítógép sült ki egyetlen pendrive miatt

Az amerikai New York állam Albany nevű városában történt az eset.

Egészen furcsa bűncselekményre derült fény néhány napja, amit az amerikai New York állam Albany nevű városában, a Saint Rose Főiskolán követett el egy férfi. A 27 éves Vishwanath Akuthota – aki az intézmény egykori hallgatója volt – még február 14-én tett tönkre 66 számítógépet egy "USB killer" néven emlegetett eszközzel.

Az "USB killer" egy pendrive-ra hasonlító szerkezet, de nem véletlenül viseli a "gyilkos" nevet. Az eszközben nem egy memóriaegység, hanem egy kondenzátor található, amit a számítógép feltölt, majd a szerkezet kisül, így téve zárlatossá az alaplapot.

A ZDNet által megszerzett bírósági jelentés szerint Akuthota február 14-én 59 windowsos, valamint 7 Apple számítógépet tett tönkre. A tettére annyira büszke volt, hogy még videofelvételt is készített róla az iPhone-jával, amit úgy kommentált:

Most ki fogom nyírni ezt a fickót. Bumm, kész, már halott is.

A főiskola ezek után 51 009 dollárt (átszámítva nagyjából 14,5 millió forintot) költött a gépek cseréjére, további 7362 dollárt (vagyis körülbelül 2,1 millió forintot) a szervizelésre és karbantartása. Tehát hozzávetőleg 16,6 millió forint kárt okozott.

Az elkövető akár 10 év börtönt és 250 ezer dolláros (71 millió forintos) büntetést is kaphat.

Kommentek:

Top 0