• Krimi

65 millió forintot csaltak repceolajjal

Őrizetbe vették egy ipari repceolajjal kereskedő dunántúli szövetkezet vezetőjét és társait. Azzal gyanúsítják őket, hogy több mint 65 millió forint áfát csaltak el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 14 megyében, 60 helyszínen tartottak házkutatást. Négy embert kihallgattak, a szövetkezet vezetőjét és két társát pedig őrizetbe vették. A Tatabányai Járásbíróság előzetes letartóztatásba tette őket.

Azzal gyanúsítják őket, hogy a repceolaj áfájával csaltak. A gazdasági társaság 2015-ben Csehországból és Lengyelországból szerzett repceolajat. Az olajat Magyarországon saját gyártású termékként adták el egy nagy felvásárlónak. Azaz az unióból származó olajat belföldinek tüntették fel, az áfáját pedig levonták az adóból.

A kár megtérítésére zárolták a szövetkezet ingatlanjait, emellett készpénzt és gyártóberendezéseket foglaltak le. A NAV szerint így a teljes kár megtérült.

Az áfacsalókat üzletszerűen, nagy anyagi kárt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, és akár tíz év börtönt is kaphatnak – írja az MTI.

A Faktoron fonalakkal való adócsalásról is olvashattak korábban.

Top 0