• Krimi
Faktor

60 milliót kért, hogy befolyásolja a pályázati eredményt

Vesztegetés miatt emeltek vádat egy budapesti férfi ellen. Egy felszámolócég tagjaként pénzt kért azért, hogy egy pályázat eredményét befolyásolja.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt írta közleményében, hogy a férfi egy budapesti felszámolócég tagjaként és részvényeseként befolyásolni tudta a  felszámolási eljárások eredményét.

A cég 2011 végén nyilvános pályázatot írt ki egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság vagyontárgyainak eladására. Egy cég érdeklődött a tárgyak és ingatlanok iránt, és képviselője kapcsolatba lépett a későbbi vádlottal. Többször is találkoztak, hogy egyeztessenek a vásárlásról.

Az egyik ilyen találkozón a felszámoló cég munkatársa felajánlotta, hogy kétszázezer euróért (több mint hatvanmillió forintért) elintézi, hogy a nyilvános pályázaton a férfi által képviselt cég ingatlanvásárlásra benyújtott ajánlata nyerjen. A cég képviselője ezt visszautasította. A pályázati eljárást - megfelelő ajánlat hiányában - eredménytelennek nyilvánították.

A felszámolócég 2012 februárjában újabb nyilvános pályázatot írt ki, ezért a felszámoló ismét találkozott a pályázó cég képviselőjével. A férfi azonban ekkorra már elmondta a rendőröknek a felszámoló munkatársának korábbi korrupciós ajánlatát, és a rendőrség titokban bekapcsolódott az ügybe.

2012. márciusban egy újabb találkozón megismételte korábbi ajánlatát a felszámoló embere, és az ajánlatot a cég képviselője - a rendőrökkel együttműködve - elfogadta. Abban maradtak, hogy százezer eurót fog adni, de persze a pénzt már nem utalta át. A rendőrség letartóztatta a korrupt felszámolót.

Az ügyészség vesztegetéssel vádolja a férfit - idézte az MTI a közleményt.

Top 0