• Külföld
Faktor

60 ezren fürödtek a mínusz 40 fokos hidegben - videó

Az Oroszországhoz tartózó Jakutföldön több mint 60 ezren vesznek részt a pravoszláv vízkereszt napi fürdőzésben a mínusz 40 Celsius-fokos hidegben.

A terület fővárosában, Jakutszkban mínusz 40 fok alatti a hőmérséklet, a leghidegebb azonban Szrednyekolimszkban van, ahol a hőmérő mínusz 45 Celsius-fokot mutat.

A hőmérsékleti sokk elkerülése érdekében minden vízkereszti fürdőzésre kijelölt helyen sátrakat állítottak fel, amelyeket hősugárzókkal fűtenek. A jeges fürdőzésben részt vevő ünneplőknek még forró teát is adnak. Itt öltözhetnek át ahhoz, hogy megmártózzanak a plusz 2 Celsius-fokos vízben.

Oroszország-szerte egyébként 3500 helyen teremtették meg a vízkereszti fürdőzéshez szükséges feltételeket. Mindenütt orvosok és rendőrök vigyáznak az emberek egészségére és a biztonságra. Csaknem 35 ezren segítenek az ünnepi szertartás lebonyolításában - írja az MTI.

Sok úszó próbálja ki a szinte jéghideg vizet. Moszkvában több mint 90 ezren ugrottak be a tavak vagy a folyók jegébe vágott lékekbe, illetve saját házuk táján erre a célra kialakított medencékbe.

Top 0