• Pénz

59 ezer Volvót hívnak vissza, mert menet közben leállhat a motorjuk

A svéd autógyártó cég, a Volvo 59 ezer autót hív vissza, összesen 40 országban egy szoftverhiba miatt. A hiba ugyanis ideiglenesen leállíthatja a kocsik motorját, pár másodpercre irányíthatatlanná és megállíthatatlanná téve azokat.

A hiba az öthengeres dízelmotorokra jellemző, a 60-as és 70-es szériákból. Ezeket a modelleket – az S60-ast, a V60-ast, a XC60-ast, a V70-est és a XC70-est a tavalyi év közepétől kezdték gyártani.

Az autók tulajdonosai közvetlenül a cégtől kapnak figyelmeztető levelet. A levélben a Volvo arra kéri őket, hogy vigyék autójukat a helyi forgalmazóhoz egy 30 perces díjmentes javításra.

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Robert Cianflone

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Robert Cianflone

Összesen 40 piacon hívják vissza a kocsikat, az érintett típusokból a legtöbbet Svédországban, Nagy-Britanniában és Németországban adták el.

A cég szóvivője, Stefan Elfstrom azt mondta, hogy a helyzet kellemetlen, de egyelőre nem lehet tudni olyan balesetről, amelyet a szoftverhiba okozott volna – írja a The Guardian.

Stefan Elfstrom azt mondta, hogy a hiba miatt az elektronikus rendszer és a motor is leállhat, miközben az autó úton van, utána azonban azonnal újraindulnak. A BBC szerint a Volvo-tulajdonosok hívták fel a cég figyelmét a hibára. Arról számoltak be, hogy a motor figyelmeztetés nélkül leállhat, ez pedig rövid ideig se kormányozni nem lehet az autót, se a féket nem lehet használni.

Top 0