• Külföld
Faktor

52 év után megunták a háborút Kolumbiában

Csütörtökön Havanában aláírja a kolumbiai kormány és a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői a tűzszüneti megállapodást. Négy év tárgyalás, 52 év polgárháború és 220 ezer ember halála után béke lehet a dél-amerikai országban.

A megállapodás szerint a lázadók 8000 gerillája leteszi a fegyvert. Cserébe amnesztiát kapnak és állami segítséggel letelepítik őket és munkát is kapnak. Az amerikai, chilei és venezuelai közvetítéssel létre jött békét Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Rodrigo Londono, a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői vezetője írják alá. Az eseményen ott lesz Ban Ki-mun leköszönő ENSZ-főtitkár is.

Europress / Louis Acosta / AFP

Europress / Louis Acosta / AFP

A kolumbiai polgárháború 1964-ben tört ki, de előzményei Jorge Eliécer Gaitán baloldali populista vezető 1948-as meggyilkolásáig nyúlnak vissza. Az Egyesült Államok ugyanis nyíltan támogatta a jobboldali erőket a kommunistákkal szemben. A hatvanas években paramilitáris baloldali csoportok alakultak, melyek az ország egy Svájc-méretű részét az irányításuk alá vonták – írja a Guardian.

A Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői és társszervezetei hatalmuk és bevételeik biztosítására a kartelekkel együtt engedélyezték a kokacserje termesztését, arra adót vetettek ki. A konfliktus a 2000-es évekre veszített az intenzitásából, a béketárgyalások 2012-es megkezdése után gyakorlatilag nem történtek atrocitások a felek között.

Kommentek:

Top 0