• Politika
Faktor

500 milliárddal több jut környezetvédelemre

A következő hét évben összesen 500 milliárd forinttal többet költhet Magyarország környezetvédelemre, mint az Unió előző költségvetési időszakában.

A 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban összesen 2300 milliárd forint jutott a magyar környezet- és természetvédelemre. A jelenlegi, 2014-2020-as időszakban pedig 2800 milliárdot költhet a kormány erre a célra.

Magyarországnak érdeke a klímaváltozási folyamatok megállítása - ezt mondta V. Németh Zsolt, Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden. Egy új, Magyarország környezeti állapotáról szóló tanulmány bemutatóján beszélt a magyarországi környezeti helyzetről. Elmondta, hogy ha nem sikerül megállítani a felmelegedést, akkor számolni kell az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek komolyan ronthatnak Magyarország vizeinek, talajának, erdőinek helyzetén. A klímaváltozás gazdasági és társadalmi következményekkel jár, és kihat a közlekedésre és a mezőgazdaságra is - írja az MTI az államtitkárt idézve.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Fotó: MTI

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Fotó: MTI

A keddi sajtótájékoztatón az államtitkár kedvező adatokról beszélt a magyarországi környezettel kapcsolatban. Többek között azt, hogy ma már minden településen van vezetékes ivóvízhálózat, ami 1990-ben még csak a települések 80%-ánál volt elérhető.

Az autók szennyezőanyag-kibocsátásánál a szálló por koncentrációja is egyre csökke az országban. 2005-2006-ban a mérőpontok 20-30%-án lépte túl a szálló por mennyisége az egészségügyi határértéket. 2010-2011-ben már csak 10%-uknál, az utóbbi 3 évben pedig egyáltalán nem volt túllépés.  

Top 0