• Külföld
Faktor

Senki sem érti, mi történt: 4500 mig­ráns gye­rek szívódott fel Svéd­or­szág­ban

A Svéd Mig­rá­ciós Ügy­nök­ség sem érti a jelenséget. Az is le­het­sé­ges, hogy azok a csa­lá­dok ame­lyek nem kap­ják meg a le­te­le­pe­dési en­ge­délyt egy­sze­rűen "el­rejtik" őket a ha­tó­sá­gok elől.

4492 gyerek tűnt el a svéd hatóságok szemei elől az elmúlt négy évben – írja a The Local, a DagensNyheter helyi lapra hivatkozva. Csak az idei év első két hónapjában 223 gyermek szívódott fel a Svéd Migrációs Ügynökség szemei elől. Ők részint olyanok, akik családdal érkeztek, de vannak közöttük, akik egyedül tették meg a hosszú utat.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A cikkből nem derül ki, hogy ázsiai vagy inkább afrikai származású gyerekekről van szó, mindenesetre az “eltűnésük” oka általában az, hogy a család nem kapta meg a letelepedési engedélyt. Az is lehetséges tehát, hogy a bevándorlók egyszerűen eltitkolják, hol tartózkodnak a gyerekeik. Erre pedig a svéd rendszer nincs felkészülve.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A gyermekvédelmi ombudsman tavaly elkészített egy jelentést a svéd kormány számára, de ahogy Anna Karin Hilingson Boqvist elmondta: “eddig a javaslatok egyikét sem vizsgálták meg". Az ombudsman 600 menekült gyereket kérdezett meg, és azt tapasztalta, hogy számukra a menekültügyi folyamat hosszú és bonyolult. A menedékjog iránti kérelem során feltett kérdések nem gyermekek számára készültek, ezért jó részük nem is értette meg azokat.

    A törvényes gyámra sokszor két hónapig is várniuk kell az egyedül érkező gyermekeknek. A megoldás tehát még várat magára, vagyis addig teljes a zűrzavar.

    Kommentek:

    Top 16