• Belföld
Faktor

Meglépték a budapesti vendéglátósok, ezeken a helyeken már nincsenek műanyag szívószálak

A főváros vendéglátósai is tenni akarnak a műanyagszennyezés ellen.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány szívószálak mellőzésére buzdító kampányának keretében 43 budapesti vendéglátóhelyen augusztustól nem adnak automatikusan szívószálat az italokba - írja az Index.

“Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi egyszer használatos műanyagot is könnyebben iktatja ki az életéből.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

Ezek környezetbarát szívószálak, legfeljebb ilyet lehet majd kapni.

Ezek környezetbarát szívószálak, legfeljebb ilyet lehet majd kapni.

A régen még luxuscikknek számító szívószál manapság automatikusan kerül a poharunkba, ha egy étteremben vagy szórakozóhelyen fogyasztunk. A nagyjából 20 perces használatért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több, mint 500 év alatt bomlik le és ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét.

A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg. A Night Mayor Budapest a város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozik, ezért az egyesület meglévő és leendő pártoló tagjai is csatlakoznak a Szívószálmentes Augusztushoz. Augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak.

"Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160 ezer szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. Összesen a helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemetet kerülnek el, és ha egymás mögé raknánk akkor majdnem kétszer körbe érné a Balaton partját. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából.” - mondta Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.

Ezek a helyek csatlakoztak a kezdeményezéshez: Slow Foodiez, Four Bites Catering, Kozmosz vegán étterem, Larus Étterem, Kőleves, Yes, Chef, Doblo Wine & Bar, Pohárszék Bor & Kávé, Almalomb, Édeni vegán, Smúz – viragneked.hu, Fruccola Arany János utca, Fruccola Kristóf tér, Fruccola MOM park, Törökméz, HILDA, Mártogatós, Jardinette, Funky Pho, UrbanFood Cafe & Coworking, HelloAnyu családbarát közösségi tér, Murok cafe, Pántlika, Kéhli,  Grund, Budapest Park, SzimplaKert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak'n'town, LeoBudapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie's Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot, Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver's Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert, Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Lärm, Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, D

Kommentek:

Top 0