• Tudomány
Faktor

41 millióért klónoztatták a kutyájukat

Laura Jacques és férje az első angol ügyfelei a Sooam Biotech Research Alapítványnak. 100 ezer fontot vagyis kb. 41 millió forintot fizettek ki azért, hogy a kutatók klónozzák a halott boxerüket.

A pár kutyája, Dylan még júniusban pusztult el.

Én az anyukája voltam, ő pedig a kisbabám, a gyerekem, a mindenem

– mondta Laura a Guardian-nak.

A Sooam a világ egyik vezető biotechnológiai cége. Már 700-at kutyát klónoztak. A halott kutyák DNS-ét egy másik kutya sejtmag nélküli petesejtjébe ültetik, majd elektrosokkal elérik a sejtosztódást. Később az így megtermékenyített petesejtet ültetik egy nőstény kutyába.

Fotó: www.theguardian.com

Fotó: www.theguardian.com

A két kutyabébi a napokban fog megszületni. A DNS-ük miatt az angol pár boxerjének a fizikális adottságait öröklik. De a személyiségük is hasonló lehet.

Mi is nagyon izgatottak vagyunk a boxerbébik miatt, ugyanis Dylan már 12 napja halott volt, amikor DNS-mintát vettünk tőle a klónozáshoz. Ez pedig nagyon hosszú idő

- mondta David Kim, a Sooam egyik tudósa.

Jelenleg semmiféle jogszabály nem tiltja a háziállatok klónozását ellentétben az emberek és a haszonállatok laboratóriumi sokszorosításával. Az Európai Unió augusztusban fogadott el egy jogszabályt, amely tiltja a haszonállatok klónozását.

Top 0