• Külföld
Faktor

Megtalálták a legrégebbi házassági szerződést, érdekes feltételek vannak benne

Van szó benne a meddőségről és válásról is.

Török kutatók a közelmúltban olyan szöveget fedeztek fel egy asszír agyagtáblán, amely részletesen szabályozta egy 4 ezer évvel ezelőtt megkötött házasság működését. A szerződést tartalmazó leletet 60 éve találták meg Közép-Törökországban.

A kutatócsapatot a Harran Egyetem munkatársai vezették – számol be a DailySabah. A tábla elemzése végén a kutatók megállapították, hogy a forrás tartalmazza az első ismert diagnózist, mellyel a női terméketlenségre következtettek. A csapat az eredményekről a Gynecological Endocrinology folyóiratban számolt be.

Az ékírásos tábla a meddőség kérdését járja körül, és megoldásokat is javasol a problémára. Ahmet Berkiz Turp, a Harran Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Osztályának munkatársa szerint az efféle asszír házassági szerződések gyakran foglalkoztak a családok terméketlenségével.

A megállapodás alapján a feleségnek meg kellett engednie, hogy férje egy rabszolganőhöz forduljon, amennyiben a pár két évvel az esküvő után még mindig nem tudott gyermeket nemzeni. Az efféle kultikus prostituáltakat hieroduláknak nevezték.

„A női rabszolga felszabadult, miután világra hozta az első fiút, és gondoskodott róla, hogy a család nem marad gyermek nélkül” – mondta Turp.

A kutatók által vizsgált agyagtábla 1948-ban került elő a közép-törökországi lelőhelynél, Kültepe-Kanisnál. A területen 1925 óta számtalan értékes forrást azonosítottak. A most tanulmányozott szöveg az időszámításunk előtti 19. században keletkezett.

A szerződést Lakvipum és Hatala kötötte egymással. A megállapodásban nemcsak a meddőség esetén teendőket rögzítették, hanem azt is, hogy mennyit kell fizetnie annak a félnek, aki később válni akar; illetve, hogy kik voltak jelen a szöveg rögzítésekor.

Érdekesség, hogy a férj és feleség is ugyanannyit volt köteles megfizetni, ha fel szerette volna bontani a házasságot – idézi a tanulmányt a 24.hu.

Kommentek:

Top 0