• Külföld
Gyöngyösi Lilla

400 kilométert gyalogoltak, hogy a fővárosban tüntethessenek

Mintegy hatvan tunéziai munkanélküli 400 kilométert gyalogolt Gafsza városából Tuniszig, hogy a részt vegyen azon a békés tüntetésen, amelynek fő követelése a munkanélküliség megoldása.

Az AFP helyszíni tudósításában megszólaltatta a nyolc órán át tartó „csendes" tüntetés néhány résztvevőjét, akik az ország egyik legelmaradottabb tájékáról érkeztek a fővárosba. Eddig a munkanélküliek hiába követelték helyzetük rendezését a kormányzóságtól, soha semmiféle reakciót nem váltottak ki a megmozdulások – mondta egy huszonöt éves fiatalember. Szerinte hasznosabb egyenesen a központi hatóságokhoz fordulni.

A békés tüntetést az év elején erőszakba is torkolló, szociális indíttatású tüntetéshullám előzte meg. Tunéziában a tüntetőket a munkanélküliség miatti elégedetlenség vitte az utcákra. A fővárosban akkor több csoportjuk kifosztott több boltot és egy bankfiókot. Emiatt a kormány január 22-én tíznapos kijárási tilalmat is elrendelt.

A januári tüntetések. Fotó: Europress - Mohamed Khalil / AFP

A januári tüntetések. Fotó: Europress - Mohamed Khalil / AFP

Gafsza városában ellentmondásos a helyzet: stratégiai körzetnek számít foszfátbányái miatt, mégis ez a vidék az egyik legelmaradottabb, lakossága a legszegényebb körülmények között él.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Tunézia az egykori államfő 2011-es elűzése óta a demokratikus átalakulás egyik mintaországának számít. Bár az arab tavasz indította felkelések sorozatát az országnak sikerült átvészelnie, a fiatal demokráciát beárnyékolja a magas munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztés. Emellett 2011 óta az országban több véres terrortámadás történt.

    Habíb Eszid miniszterelnök a mostani szociális természetű megmozdulásokra válaszul türelmet kért a lakosságtól. Korábban a „fejlődés új modelljének" megteremtését hirdette meg, amely figyelembe venné a különböző országrészek eltérő fejlettségi szintjét, és szándékai szerint a „társadalmi igazságosságon" alapulna – írja az MTI.

    Top 16