• Külföld
Maksa Mónika

Negyven terroristát ítéltek halálra

Halálra ítéltek 40 embert Irakban. Azzal vádolták őket, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak és több száz iraki katonát mészároltak le 2014-ben. Összesen több mint 600 ember vár a bagdadi bíróság ítéletére hasonló ügyben.

2014 közepén 1700 katonát mészároltak le az észak-iraki Tikrit város határában lévő Camp Speicher támaszpontnál. Az Iszlám Állam terroristái a síiták iránti gyűlöletből gyilkolták le a hadseregbe frissen belépett katonákat. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet 770-re becsüli a megölt katonák számát.

A bagdadi büntetőbíróság hét terrorizmussal vádolt embert felmentett és szabadon engedett, mert nem volt ellenük bizonyíték.

Katonák Bagdadban. Forrás: Europress - Getty Images

Katonák Bagdadban. Forrás: Europress - Getty Images

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tavaly júliusban az őrizetbe vett szélsőségesek közül 24-et viszont kötél általi halálra ítélt egy bagdadi bíróság. Az ítélet ellen fellebbeztek és jelenleg is annak eredményét várják. Összesen több mint 600 gyanúsított vár a bíróság döntésére.

    A londoni székhelyű Amnesty International (AI) bírálta a halálbüntetésekhez vezető eljárást. „Alapvetően hibásnak” valamint "az emberi életet és igazságot semmibe vevőnek" minősítették. Az AI szerin idén Irakban a mostanival együtt már közel száz embert ítéltek halálra – írja az MTI.

    Korábban arról olvashattak a Faktoron, hogy Bagdad köré 100 kilométer hosszú falat építenek.

    Top 16