• Kultúra
Faktor

40 millió forintért kelt el A kis herceg eredeti akvarellje

A korábban becsült ár több mint kétszereséért, 133 ezer euróért (41,7 millió forint) kelt el Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvének egy eredeti akvarellje kedden egy párizsi árverésen.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Az Artcurial aukciósház szerint egy európai gyűjtő vásárolta meg az okkersárga tusrajzot, amely a kis herceget lobogó sállal, egy homokdűnén állva ábrázolja.

A 28x21 centiméteres rajz árát eredetileg 50-60 euróra becsülték. Az akvarell a nagy sikerű könyv első amerikai kiadásában jelent meg. Saint-Exupéry világhírű könyvét 1942-ben amerikai száműzetésében írta és rajzolta. A kötet egy évvel később jelent meg először New Yorkban.

Az arisztokrata származású francia író, költő és úttörő repülős meséje a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, 270 nyelvre és dialektusra fordították le eddig, és megjelent Braille-változatban is. A történetet több mint 145 millió példányban adták el - írja az MTI.

Saint-Exupéry azonban már nem érhette meg könyve sikerét: 1944-ben egy bevetésben eltűnt a mediterrán térségben. Azonosító karkötőjét 1998-ban, gépének roncsait 2000-ben találták meg Marseille partjainál.

Top 0