• Sport
Mágó Károly
Mágó Károly

40 éves sikertelenséget törhet meg a magyar csapat

Rég nem látott siker kapujában a magyar labdarúgó válogatott, amely nagyon rég nem járt nagy nemzetközi tornán. Legalábbis felnőtt szinten. Hogy most ott legyen a franciaországi Európa-bajnokságon két meccsen kellene jobbnak bizonyulnia Norvégiánál. Ez, ha elmúlt több, mint negyven évet nézzük, nem tűnik egyszerű feladatnak.

A régmúlt

Nagy világversenyre legutóbb 1986-ban jutott ki a magyar csapat. Ráadásul a mexikói Vb-szereplésről, az ottani kudarcról azóta is rengeteget beszélnek. Sőt sokak szerint ez – mármint, az ott elért eredmények elemzése, illetve a negatívumok kiragadása – erősen visszavetette a magyar csapatot. Ami egészen biztos, hogy arra a tornára még nem csak, hogy kijutott a magyar csapat, a végső sikerre is esélyesnek tartották a szakemberek. Többek között a keret tagja volt a későbbi világválogatott Détári Lajos, valamint a holland topcsapat, a Feyenoord későbbi sztárja, Kiprich József. Ennek ellenére a tornán rögtön hat gólt kaptak a Szovjetuniótól, majd, bár kettőt rúgtak a nem túl acélos Kanadának, végül pedig Franciaországtól 3-0-ra kaptak ki.

Európa-bajnokságon még ennél is régebben járt a magyar csapat, 1972-ben. Akkor a négycsapatos tornán, az utolsó helyen végzett a válogatott, vagyis győzni ott sem sikerült. Az első meccsen, ahogy Mexikóban, itt is a szovjetek verték meg a magyar csapatot (1-0), majd a bronzmeccsen Belgium (2-1). A jelenlegi keretéből így senki sem láthatta élőben azt, ahogy magyar futballista gólt szerez Európa-bajnokságon. A keret legidősebb tagja Gera Zoltán, de ő is Kő Lajos gólja után hét évvel született.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy, ahogy azt fentebb is írtuk, akkor mindössze négy csapat harcolhatta ki a kijutást a tornára. Most pedig 24, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az 53 tagot számláló UEFA-tagállamot közül, majd minden második ott lehet Franciaországban.

A közelmúlt

A legközelebb egy nemzetközi tornán való részvételhez 1997-ben állt a magyar csapat. Akkor pont világbajnokságot rendezett Franciaország, a selejtező csoportban pedig éppen Norvégia lett az első. A második helyen végző magyar csapat az akkori Jugoszlávia ellen vívhatott pótselejtezőt, amelynek azonban csúfos vereség lett a vége, két meccsen 12-1-es gólkülönbséggel.

Ezt követően pedig nem végzett egyetlen selejtezősorozatban sem a harmadiknál jobb helyen a csoportjában a válogatott, vagyis esélyes sem volt a kijutásra.

Ifjúsági tornák

Ezen a területen ért el kisebb-nagyobb sikereket a magyar csapat. Az, hogy az 1996-os Atlantai olimpiára sikerült magát kvalifikálni, már annak számított. Onnan azonban szintén szerzett pont nélkül ment haza a csapat. Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy a későbbi győztes Nigériával illetve a bronzérmes Brazíliával szerepelt egy csoportban. Az már megint más kérdés, hogy az említett két csapat mellett az ezüstérmes Argentína felnőtt csapatának gerincét később az itt szereplő fiatalok adták. A teljesség igénye nélkül a nigériaiaknál többek között Daniel Amokachi, Tijani Babangida, Jay-Jay Okocha, Nwankwo Kanu, az argentinoknál Roberto Ayala, Hernán Crespo, Claudio López, Diego Simeone és Javier Zanetti, míg a braziloknál Ronaldo, Roberto Carlos, Juninho és Rivaldo is játszott.

A következő tornára illetve nagy sikerre egészen 2008-ig kellett várni. Akkor az U19-es magyar csapat bronzérmet szerzett a csehországi tornán. És még ennél is nagyobb sikernek számított, hogy gyakorlatilag ugyanez a csapat egy évvel később szintén bronzérmet szerzett a világbajnokságon. Akkor mindenki azt várta, hogy erre a keretre épül néhány év múlva a felnőtt csapat – vagyis mostanra, hiszen a hat évvel ezelőtti tornán a játékosok 19 illetve 20 évesek voltak. Az akkori húzónevek közül kevesen vannak ott a mostani keretben (Megyeri Balázs, Kádár Tamás, Pintér Ádám, Németh Krisztián).

Szövetségi kapitányok

A magyar válogatott kispadján a tavaly kezdődött selejtező sorozat óta hárman ültek. Ennél több váltás egyetlen országban sem volt, ennyi is mindössze Görögországban.

Pintér Attilát már az első meccsen, Írországtól elszenvedett vereség után kirúgták. A helyét Dárdai Pál vette át, aki azonban már kinevezésekor bejelentette, hogy csak néhány meccsig irányítja a csapatot. Időközben kinevezték a Hertha BSC edzőjévé, és ugyan egy ideig párhuzamosan végezte a két feladatot, egy idő után azonban már ezt nem vállalta. Őt egy korábbi ismerőse, Bernd Storck követte, akivel dolgozott együtt játékosként a Herthában. Storck korábban a válogatott sportigazgatója volt.

Hosszú ideig amúgy sem szoktak hivatalban lenni a magyar kapitányok. A legutóbbi Eb-szereplés óta 25-en ültek a kispadon.

Bernd Storck, a romániai Jenei Imre, Lothar Matthäus és Erwin Koeman után a negyedik külföldi edző. A leghosszabb ideig ez alatt az időszak alatt egyébként Mészöly Kálmán irányíthatta a válogatottat, öt évig. Igaz mindezt két megszakítással. Ez alatt az időszak alatt Németországban nyolc, Spanyolországban kilenc, Franciaországban tizenegy szövetségi kapitány dolgozott.

Klubcsapatok

Ahogy a válogatott, úgy a magyar klubcsapatok sem értek el kiemelkedő sikereket. A legrangosabb európai-kupasorozat, a Bajnokok Ligája új rendszerébe 1994 óta mindössze két csapat, a Ferencváros és a Debrecen tudott bejutni. Onnan pedig egyiküknek sem sikerült továbbjutnia.

Ez alatt az időszak alatt nemzetközileg jegyzett futballistája sem volt a magyar csapatnak. A legeredményesebb minden bizonnyal Gera Zoltán volt – ő most is ott van a keretben - aki az angol első és másodosztályú bajnokságban tíz év alatt több mint 250 bajnoki meccset játszott, valamint bejutott az Európa Liga döntőjébe. Ehhez hasonló sikereket senki nem tudott elérni a négy topbajnokságban, igaz, a korábbi szövetségi kapitány Dárdai Pál 14 évig játszott a német első illetve másodosztályban csapatával a Hertha BSC-vel, amelyben nála többször senki sem szerepelt. Jó ideig csapattársa volt Király Gábor – aki szintén tagja a mostani keretnek. Rajtuk kívül azonban huzamosabb ideig egyetlen magyar játékos sem nyújtott a topbajnokságokban az elmúlt 25 évben jó teljesítményt.

Top 0