• Külföld
Faktor

4 méteres undorító szörnyet sodort partra az óceán

A szakértők még mindig találgatnak, hogy pontosan mi lehetett, aminek a teteme, vagy a tetemének egy része a mexikói partokra került a napokban.

Négy méternél valamivel hosszabb, hatalmas, felismerhetetlen szürke massza került a partra a mexikói Bonfil parton. A nagyon furcsa maradványt az acapulcói tűzoltók találták meg a múlt héten. Azonnal le is mérték, kiderült, hogy valamivel több mint 4 méter hosszú. A tömegét nyilván nem tudták lemérni, így a hosszúsága tűnt a legérdekesebbnek. Ennél többet csak a róla készült képek és videó tud elárulni a tetemről.

A videón látszik, ahogy a tűzoltók egyik embere egy bottal piszkálja a tetem különböző részeit. Itt-ott felemel egy részt, máshol pedig szurkálja, így körülbelül látszik az is, hogy milyen keménységű az anyag. Sabas de la Rosa Camacho, az egyik tűzoltó elmondta a 24-horas-nak, hogy civilek jelentették be, hogy partra sodort valami undorítót a víz. Camacho szerint az utóbbi napok hatalmas viharai miatt kerülhetett a partra a dög. Azt is elmondta, hogy érdekes módon nem volt kellemetlen szaga a tetemnek. Időközben kiderült, hogy csontok is voltak a kupacon belül, tehát biztosan tetemről van szó, igaz, még nem tudják, milyen állaté.

Protección civil y Bomberos de Acapulco Reporta, un animal marítimo desconocido hasta el momento, en las playas de la bonfil.

Posted by Protección Civil y Bomberos de Acapulco on Wednesday, March 9, 2016

Találgatások helyett

Hiába nagy a kísértés, hogy az ember azon kezdjen gondolkodni, hogy milyen eddig még nem ismert faj egyedének teteme lehet, a szakértők szerint mégis csak ismert állat döglött maradványa lehet. A legvalószínűbb, hogy egy hatalmas ámbráscet fejének legfelső része lehet a maradvány. Legalábbis ezt mondja a tengeri emlősök szakértője, James Mead, aki a washingtoni Országos Természettudományi Múzeum nyugalmazott kurátora. Igaz, nem volt a helyszínen, ő is csak a videót látta.

Az ámbráscetek fejének felső része két hatalmas részből áll. Az egyikben van az úgynevezett spermaceti szerv, amelyet az ámbráscet a merüléshez és a tájékozódáshoz is használ. Ebben rengeteg spermacetolaj („bálnazsír”) van, amelyet a cet képes megszilárdítani, így a zsír fajlagos sűrűsége megnő, és könnyebben merül a cet. Ha végzett a mélyben, egyszerűen felengedi a besűrűsödött olajat és feljön a felszínre levegőért. A másik fejrész pedig nem áll másból, mint egy halom kötőszövetből.

Egy másik tetem: jól látható az ámbráscet rendkívül keskeny alsó állkapcsa. Fotó: Wikipedia

Egy másik tetem: jól látható az ámbráscet rendkívül keskeny alsó állkapcsa. Fotó: Wikipedia

James Mead szerint a talált húshalom valószínűleg a fejnek ez a kötőszövetes része lehet. Mead úgy látta a videón, hogy a koponyából levált kötőszövet lehet ez. Szerinte a videó felénél látszik az orrszerv egy része. Mead úgy saccolta – ha valóban ámbráscet fejrészét találták meg -, hogy körülbelül 9-12 méter hosszú lehetett a cet teljes hossza - írja a LiveScience.com.

Anya és borja: így néz ki az élő ámbráscet. Fotó: Wikipedia

Anya és borja: így néz ki az élő ámbráscet. Fotó: Wikipedia

Top 16