• Külföld
Faktor

100 ezer migráns várja a határon, hogy beléphessen az országba

Mintegy 35 ezer szíriai érkezett a török határ szíriai oldalán lévő táborokba egy hét alatt a damaszkuszi kormány hadserege és Oroszország légicsapásai elől menekülve.

Törökország egy ideje nem engedi át a menekülteket a határon, inkább a másik oldalon létesít táborokat a számukra.

Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az újonnan érkezettekkel együtt körülbelül 100 ezren vannak a Törökország által a határ szíriai oldalán kialakított 9 konténervárosban. A táborok közül a legtávolabbi 3 kilométerre van a török-szíriai határtól. A török kormány most egy tizedik tábor létrehozásán dolgozik.

Fotó: Europress-Chris McGrath/Getty Images

Fotó: Europress-Chris McGrath/Getty Images

EZT IS AJÁNLJUK:

  Akdogan azt is elmondta, hogy 2 millió 627 ezer szíriai és további 172 ezer iraki menekült él jelenleg Törökországban.

  Szorgalmazta, hogy hozzanak létre a török határ és a szíriai Azaz város között egy humanitárius segélynyújtási övezetet, hogy a szíriai menekültek hazájukban maradhassanak. Ugyanakkor azt mondta, hogy Törökország továbbra is a nyitott ajtók politikáját folytatja a menekültkérdésben.

  A szír kormányerők és az őket támogató Oroszország bombázásai nem az Iszlám Állam állásait, hanem a civil lakosságot sújtják, iskolákat, kórházakat - mondta. A légicsapások egyik célja, hogy megváltoztassák Szíria demográfiai összetételét. Kiűzik az országból a türkméneket, s azokat, akik az iszlám szunnita ágához tartoznak - mondta Akdogan.

  A politikus szerint a konfliktus megoldásához szükség van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai és Vlagyimir Putyin orosz elnökre diplomáciai nyomást gyakoroljanak - írta az MTI.

  Top 16