• Külföld

320 medvét ölnek meg Floridában

50 év alatt tízszeresére nőtt a fekete medvék száma Floridában. Állatvédők tiltakoznak az ellen, hogy 4000 vadász engedélyt kapott 320 medve megölésére.

Fotó: Europress / Raymond Roig - AFP

Fotó: Europress / Raymond Roig - AFP

Több mint húsz éve nem rendeztek tömeges medvevadászatot Floridában – most a Vadélet Megőrzési Bizottság adott engedélyt körülbelül 320 fekete medve megölésére. A drasztikus lépésre azért van szükség, mert csak így lehet stabilizálni a medvék gyorsan növekvő számát – írja a BBC. A Bizottság közel 4000 vadászengedélyt adott ki.

Állatvédők tiltakoznak a döntés ellen: szerintük jobb hulladékgazdálkodással lehetne kezelni a helyzetet, amivel a szemétbe dobott ételek illatát is el lehetne fojtani, így az nem vonzaná be a medvéket a városokba.

Szombaton már több mint 200 medvét legyilkoltak a vadászok – köztük egy 16 éves fiú is, akinek elmondása szerint az egyik legnagyobb álma vált valóra, amikor megölt egy 80 kilós medvét.

„Hosszabb vadászidényekre lenne szükség, és liberálisabb szabályozásra, mert rengeteg ragadozó él és így nem lehet őket annyira kordában tartani, mint kellene.” – mondta Nick Pinizzotto, a Sportemberek Szövetségének elnöke.

Az állatvédők szerint azonban nem csak felesleges a tömeges vadászat, de a lakosság nem is támogatja a döntést. „Azzal, hogy az erdőben megölik a medvéket, még nem csökken a lakóhelyek közelében élő medvékkel való problémák mennyisége. A vezetőknek inkább a hulladékgazdálkodás ésszerű kezelésében kellene segíteniük a lakókat” – mondta Kate MacFall, az Egyesült Államok Emberséges Társadalma nevű csoport tagja. A tiltakozók leölt medvék fotóival próbálják elrettenteni a jövőbeni vadászatoktól az embereket.

Fotó: Europress / Sam Panthaky - AFP

Fotó: Europress / Sam Panthaky - AFP

Az akció során először egy még szoptató nőstény medvét vadásztak le, de a Vadélet Megőrzési Bizottság szerint a bocsok kilenc hónaposak lehetnek, tehát már képesek az anyjuk nélkül élni.

Míg az 1970-es években még csak pár száz fekete medve élt Floridában, addig ez a szám mostanra 3500-ra nőtt és állandó problémát jelent. Az elmúlt két évben legalább négy embert támadott és sebesített meg fekete medve az államban, elsősorban Orlando környékén – utoljára pénteken egy férfit. A 180 kilós medve a szemetesben válogatott, majd felhasította a férfi karját.

2014-ben egy turista meghalt New Jersey-ben – az volt az első eset, amikor abban az államban medve embert ölt.

A Bizottság azt javasolja, hogy ha valaki fekete medvével találkozna, maradjon előtte egyenesen, beszéljen hozzá nyugodt, magabiztos hangon, és közben lassú mozdulatokkal, óvatosan hátráljon egy biztonságos terület felé, szabadon hagyva a medve előtt egy menekülő útvonalat.

Top 0