• Kultúra
Faktor

300 műtárgy szerepel a Pintér Aukciósház balatonfüredi árverésén

Balaton, nyár, szerelem mottóval 300 műtárgyat, köztük klasszikus, valamint 20. századi modern és kortárs festményeket, ezüstöt, porcelánt és ékszert kínál a Pintér Aukciósház hatodik nyári árverése.

Pintér Péter, az aukciósház vezetője szerint az árverést megelőző napokban kiállítás nyílik az aukció anyagából a Vaszary-villában. A műtárgyak kikiáltási árának összértéke 140 millió forint. Az eladásra kínált alkotásokból 200 festmény, 100 tétel pedig tárgy.

Az árverés különlegességének számít Ferenczy Károly 1914-ben alkotott aktja, melynek kikiáltási ára a legmagasabb, 13,5 millió forint. Szintén kiemelkedő darab Patkó Károly 1921-ből származó aktja, ami szintén a legdrágábbak közé tartozik.

Perlmutter Izsák, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél, Kernstok Károly művei is gazdára találhatnak az árversen éppúgy, mint El Kazovszkij egyik eddig még nem publikált, ám a legjelentősebbek közé tartozó műve, a Táncosnő.

A több milliót érő alkotások mellett lesznek olyan ezüst tárgyak, festmények és műtárgyak is, amelyek már pár tízezer forintért elvihetőek.

A galéria vezetője azt is mondta, évről évre egyre többen látogatják az aukciót, nő a kortárs művek iránti érdeklődés - írja az MTI.

A Vaszary-villában rendezett kiállításon minden aukcióra kerülő darab megtekinthető július 20. és 31. között, az árverést pedig a hónap utolsó napján rendezik a balatonfüredi Vitorlás Étteremben.

Kommentek:

Top 0