• Külföld

Három hónapja éhségsztrájkol egy újságíró

Majdnem 90 napja éhségsztrájkol egy palesztin újságíró. Eddig még senki sem marad életben ilyen sokáig azok közül, akik éhségsztrájkoltak, de a férfi állapota rohamosan romlik. Január óta kórházban van.

A The Times of Israel című angol nyelvű újság szerint az elmúlt 35 évben még senki sem éhségsztrájkolt annyi ideig, mint a palesztin Mohammed al-Kik. A 33 éves férfi adminisztratív fogva tartása ellen tiltakozik. Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet egyik képviselője szerint a férfi egészségügyi állapota rohamosan romlik.

Mohammed al-Kiket, a szaúdi al-Madzsd televíziós csatorna Ciszjordániában élő riporterét tavaly november 21-én tették őrizetbe az izraeliek. Az adminisztratív őrizet azt jelenti, hogy vádemelés és bíróségi ítélet nélkül is fogva lehet tartani a férfit 6 hónapig, a fél év leteltével pedig tetszőlegesen meghosszabbíthatják az őrizetet.

Mohammed al-Kik november végén kezdett éhségsztrájkolni a fogvatartás és a rossz bánásmód miatt. Február elején az izraeli legfelsőbb bíróság felfüggesztette az őrizetet, mert egészségügyi állapota nagyon rossz volt, a kórházból azonban nem mehet el.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint al-Kik tagja a Hamász iszlamista szervezetnek, amelyet Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tart. Az újságíró emiatt már volt egyszer börtönben, 2008-ban 16 hónapig tartották fogva. A férfi azonban azt állítja, hogy kizárólag újságírással foglalkozik.

Az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság vasárnap meghallgatást tartott a 2015 júliusában elfogadott törvénymódosítás elleni fellebbezések miatt. Ez a törvénymódosítás elrendelné az éhségsztrájkolók kényszertáplálását – írja az MTI.

Top 0