• Tudomány
Faktor

2700 éves tanyát és bizánci kolostort is találtak egy építkezésen

Tel-Avivtól északnyugatra, Ros Haájn városban építenének új lakónegyedet. A terep előkészítésekor találták meg a romokat.

Az építkezést azonnal leállították, és régészek lepték el a területet, akik diákok segítségével kezdték el az ásatást. Egy 30-szor 50 méteres egykori mezőgazdasági épületet találtak, amely 24 helyiségből állt, és néhány fala több mint két méter magasan maradt meg a föld alatt. Ősi eszközöket is találtak, ezek nagy része gabona őrzésére és előállítására szolgált. Találtak még olajprést és két, i. e. 4. századból való ezüstérmét is. Az érméken Pallasz Athéné görög istennő arcképe és az őt jelképező bagoly volt - írja az MTI.

Az ásatásokat vezető régész, Amit Sedman szerint több száz éven át működött a gazdaság, de a hellenisztikus korban, körülbelül 2200 évvel ezelőtt már nem használták.

Az ásatásokon találtak egy egy bizánci kolostort is, amelyen belül egy templom romjait találták. Itt megmaradtak hálótermek, de találtak étolaj előállításához használt prést és istállót is. A padlót hatalmas színes mozaik borította, amelyen egy görög nyelvű szöveg elárulja, hogy Theodósziosz szerzetes idején húzták fel az épületet. Az izraeli régészeti hatóság megígérte, hogy látogathatóvá teszi a romokat.

Top 0