• Krimi
Faktor

27 pedofilt rúgtak ki az iskolákból

A francia oktatási miniszter elmondta, 27 közoktatási dolgozót kellett elbocsátani pedofília miatt tavaly.

Pedofil ügyek miatt 27 közoktatási dolgozót bocsátottak el tavaly Franciaországban - mondta szerdán Najat Vallaud-Belkacem francia oktatási miniszter az RTL francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban. Elmondta, többségében férfiakról van szó, de azt nem pontosította, hogy tanárok vagy pedig adminisztratív munkakörben dolgozók az érintettek.

"Úgy gondolom, hogy egy, gyerekekkel kapcsolatban lévő tanár vagy adminisztratív dolgozó, miután elítélték olyan súlyos dolgok miatt, mint a pedofília vagy a gyermekpornográfia, nem lehet többet kapcsolatban gyerekkel" - hangsúlyozta a miniszter egy évvel azután, hogy egy vidéki általános iskola igazgatójáról kiderült, hogy több gyereket is szexuálisan molesztált.

Elmondta, hogy a parlament előtt van egy törvénytervezet, amely az igazságszolgáltatást arra kötelezné, hogy minden pedofil ügyben elítélt közoktatási dolgozó esetéről tájékoztassa az oktatási minisztériumot. A törvény elfogadását megelőzően a két tárca pedig már megváltoztatta a belső szabályozását.

"A 2015-ös tanévkezdés óta oktatási referensek dolgoznak a bíróságokon és igazságügyi referensek a közoktatásban a jobb információáramlás érdekében" - hangsúlyozta a miniszter. Azt is elmondta, hogy elkezdődött valamennyi közoktatási dolgozó igazságügyi átvilágítása - írta az MTI.

"Kipróbáltuk a dolgot az egyik oktatási kerületben, és jól működött. Egy évig fog tartani az egész, mert naponta 3 ezer dossziét tudunk átnézni. Minden dossziét ellenőrzünk, hogy kiderüljön nem voltak-e a múltban olyan ítéletek, amelyeket eddig nem vettünk észre" - mondta a miniszter.

Az RTL információi szerint a francia közoktatásból korábban is bocsátottak el pedofil esetek miatt dolgozókat: 2014-ben 19, 2013-ben 26, 2012-ben pedig 15 alkalmazottat.

Top 0