• Külföld
Maksa Mónika

25 ezer migráns tart a macedón határ felé, már 4500-an várakoznak a határnál

A görög-macedón határon Idomeninál péntek reggel már több mint 4500 migráns várakozott. Most pedig további 25 ezer migráns tart a határ felé. Csütörtökön még csak 2800 migráns várt a görög-macedón határátkelőnél a görög oldalon.

Christopher Bachtrog, a Vöröskereszt egyik illetékese azt mondta, hogy a segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A migránsok legnagyobb része iraki és szíriai, de afgánok is vannak köztük, akiket már napok óta nem engednek be Macedóniába. Azt mondta: "Azok az emberek, akik itt várakoznak, erről mit sem tudtak. Részben már Leszboszon vettek maguknak sok pénzért buszjegyet a határig, és most nem tudnak tovább menni." Bachtrog elmondta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által felállított sátrak zsúfolásig teltek.

Idomeni 70 kilométerre fekszik Szalonikitől. A közelben a héten új befogadóközpontot nyitottak, ahol 4 ezer embert tudnak elszállásolni. Christopher Bachtrog azt mondta, hogy az eredeti elképzelés szerint az emberek egy darabig ott maradhattak volna. A gyakorlatban azonban másként alakult a helyzet. Néhány migráns az utolsó fillérjeit is buszjegyre vagy taxira költi, amivel eljuthatnak a határig. Sokan viszont gyalog is útra kelnek.

Afgán migránsok várakoznak Athénban. Forrás: Europress - Getty Images/Milos Bicanski

Afgán migránsok várakoznak Athénban. Forrás: Europress - Getty Images/Milos Bicanski

EZT IS AJÁNLJUK:

  A migránsok között sok család van, a hivatalos adatok szerint 37 százalékuk gyerek.

  Pénteken Idomeninél verekedés tört ki és többeket meg is késeltek a görög állami rádió szerint. Athénban pedig felakasztotta magát két migráns az utcán.

  A görög pénzügyminisztérium felszólította a lakosságot, hogy gyűjtsenek adományokat a migránsoknak. Cipőre, tartós tejre, gyerekpelenkára, borotválkozó szerekre, műanyag poharakra, palackozott vízre, fogkrémre és tartós élelmiszerekre volna sürgősen szükség.

  Görögország azzal próbálja csillapítani a migránsáradatot, hogy a következő napokban az eddiginél kevesebb illegális migránst visz az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő szigetekről a szárazföldre. Todorisz Drítszasz, a hajózási és a szigetek ügyeinek minisztere pénteken azt mondta, hogy azért kell lelassítani a migránsok áramlását, mert feltorlódtak szárazföldön.

  Az Athénba érkező migránsok azt mondták, hogy egy "új útvonalon" történő szállítás ára Közép-Európába fejenként 2500-3000 euró (mintegy 775-930 ezer forint) között mozog. Az embercsempészek Albánián keresztül Közép-Európába, illetve a Jón-, vagy az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba vezető útvonalakat ajánlanak fel nekik. Eddig viszont még nem sokan indultak Albánia felé – írja az MTI.

  Top 16