• Tech
Faktor

A tudósok sem tudták megoldani, egy névtelen internetező fejtette meg a matematikai kérdést

A problémára 25 évig nem érkezett válasz.

Van egy japán regénysorozat, egy abból készült anime, egy véletlen és egy 4chan-felhasználó, akiről senki sem tudja, hogy kicsoda. Neki sikerült megoldani azt a matematikai problémát, ami már 25 éve foglalkoztatja a tudósokat - írja a HVG.

A Szuzumija Haruhiról szóló regénysorozat Szuzumija legjobb barátja, Kjon szemszögéből készült. A 2003-as megjelenése óta 10 kötetet élt már meg a sorozat, készült belőle film, videojátékok.

Az első anime 2006-ban készült belőle, ami 14 részes volt – ám a részek nem a megfelelő sorrendben jelentek meg. Mivel azonban a sorozat időutazásról, filozófiai paradoxonokról és paranormális jelenségek bemutatásáról szól, valójában nincs is arra szükség, hogy a megfelelő sorrendben nézze meg valaki a részeket. Ez pedig egy fontos kérdéshez vezetett:

mi a lehető leggyorsabb módja annak, hogy a sorozat részeit a létező összes sorrendben megnézzük?

A kérdésre a 4chan nevű internetező adta meg a választ. Egy olyan alsó korlátot határozott meg, aminél ha kevesebb epizódot látunk, akkor nem láthatjuk minden sorrendben a sorozatot. A 4chan felhasználó azt állította, sikerült megoldania a kérdést – számolt be róla az IFLScience.

Az azóta elenvezett Haruhi-probléma kérdése úgy szól:

egy n elemű sorozatnak mi a legrövidebb hosszúságú szuperpermutációja?

Míg a permutáció alapvetően egy sorozat elemeinek lehetséges sorrendjét jelöli (például, ha a 4-nél kisebb pozitív számok halmaza az 1, 2, 3, akkor ennek permutációja lehet a 3, 2, 1), a szuperpermutáció egy olyan "lánc", ami egymás után az összes lehetséges permutációt felsorolja. Valahogy így:

Fotó: IFLScience

Fotó: IFLScience

Egy olyan halmaz esetében, ami ilyen kevés elemmel rendelkezik, könnyű meghatározni a szuperpermutációt, ám az elemek számának növelésével a feladat elvégzése is jóval nehezebb. Öt tag esetén a szuperpermutáció már 153 tagú lánc lenne. Éppen ezért ahelyett, hogy minden alkalommal leírják és megszámolják a végeredményt, a matematikusok egy olyan képletet kerestek, amivel minidig megmondható a végeredmény.

1993-ban már úgy tűnt, a matematikusoknak sikerült megoldaniuk a problémát, csakhogy 2014-ben kiderült, ötnél több tag esetében hibás eredményt ad a képletük, így tovább keresték a megoldást a szakemberek. Egészen mostanáig, október végén ugyanis Robin Houston matematikus egy Haruhi-tematikájú oldalon megtalálta azt.

Ezt megvizsgálva gyorsan el is készítették a tétel kidolgozását, az eredményüket pedig egy hivatalos tanulmányban publikálták – ahol a szerzők között feltüntették az Anonymus 4chan Poster "nevet" is.

Kommentek:

Top 0