• Belföld

25 éve volt a taxisblokád: az első nap végére lebénult az ország

Huszonöt évvel ezelőtt, 1990. október 25-én átlagos csütörtöki napra ébredt az ország. Ekkor még nyoma sem volt annak a feszültségnek, amely estére megbénította az életet. A kormány bejelentése után viszont elszabadultak az indulatok és felpörögtek az események, amelyek ahhoz vezettek, hogy még az országhatárokat is lezárták.

Aki aznap reggel kezébe vett egy Magyar Hírlapot és megakadt a szeme a Műszaki készültségben az Áfor (Ásványolajforgalmi Vállalat) című cikken, azt biztosan nem lepte meg, hogy drágulni fog az üzemanyag. A cikk első mondata ugyanis elárulta, hogy „a kormány már értesítette az Áfor vezetőit: műszakilag készüljenek fel a közeljövőben végrehajtandó benzináremelkedésre”.

A témára érzékenyek és az érintettek persze napok óta hallhatták a pletykákat erről, miközben a nyilvánosság előtt a hivatalos személyek két hete elhallgatták ezt, különböző beosztottjaik viszont igyekeztek azzal megnyugtatni az embereket, hogy nem készülnek ilyesmire.

a Magyar Hírlap korabeli száma, fotó: retropol.blog,hu

a Magyar Hírlap korabeli száma, fotó: retropol.blog,hu

Valójában a benzin árát akkoriban hatósági árként határozták meg. A kormány eldönthette, hogy embargót vezet-e be a hírre, hogy elkerüljék a felvásárlásokat. Ez meg is történt, tehát hivatalosan a kormánynak jogában állt erről nem beszélni egészen addig, amíg életbe nem lépett - magyarázza Szekér Nóra történész, a téma kutatója.

Így történhetett meg az, hogy még a kormánypártinak, tehát bennfentesnek számító Pálffy G. István-féle Híradó sem tudott érdemi információkat közölni a témában, mert az érintett vezető politikusok kerülték a kérdéseket. Egészen a bejelentésig.

Jött a bejelentésDél körül sajtótájékoztatót tartottak a Parlamentben. A téma az akkori politikusok mércéje szerint egy fontos, de nem létfontosságú témáról szólt: a benzinárakról. A döntést a héten hozták meg a kormányülésen és mindössze negyedórát töltöttek a megvitatásával.

Csak azért csak ennyit, mert két alternatíva merült föl a bevezetés ütemezésével kapcsolatban. Az egyiket Rabár Ferenc pénzügyminiszter képviselte, amely arról szólt, hogy legyünk rajta túl, a másikat Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter, aki inkább azt szerette volna, hogy ne drasztikusan, hanem lépcsőzetesen vezessék be a változást. Megkérdezhették volna a fuvarozókat és a taxisokat is erről, de nem tették.

Így az érintettek ezen a délutánon tudták meg, hogy a 86-os oktánszámú benzin 56 Ft-ba, a 92-es oktánszámú 59 Ft-ba, az ólommentes 61 Ft-ba, a 98-as oktánszámú benzin 62 forintba fog kerülni literenként 1990. október 26-ától. A gázolaj fogyasztói ára pedig literenként - kéntartalomtól függően - 42 és 43,50, illetve 45 forintra emelkedik. Ez azt jelentette, hogy a benzin az eddigi árához képest 65 százalékkal, a gázolaj pedig 90 százalékkal többe fog kerülni. A változás hátterében többek között az öbölválság és Magyarország olajtartalékának lecsökkenése állt.

A két hete folyamatosan cáfolt benzináremelést nem a kormány valamelyik tagja, hanem Kardos Antalné, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szóvivője jelentette be a Parlamentben csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, az áremelést a szovjet olajszállítások bejelentett és azon túli csökkenése, valamint az Öböl-menti térségben kirobbant válság okozta, illetőleg az, hogy e körülmények miatt egyre nagyobb mennyiségű kőolajat kellett beszereznie Magyarországnak magas világpiaci árakon. Az üzemanyagok fogyasztói árával kapcsolatban a parlamenti sajtótájékoztatón Kardos Antalné azt mondta: az eddigi árképzés a 17 dolláros olajat tekintette árközpontnak, a mostani áremelés révén az irányadó ár 29 dollár - vagyis ezt alapul véve alakították ki az üzemanyagok fogyasztói árát. (MTI)

Utcára vonulnak a fővárosi taxisokDélután 15 óra körül kezdtek gyülekezni a taxisok a Hősök terén. Megegyeztek abban, hogy petíciót adnak át a kormánynak a drasztikus áremelkedés elleni tiltakozásuk egyértelmű jeleként.

Este nyolckor a CB-rádiókon összehívott 300 taxis át is vonult a Kossuth Lajos térre, a Parlament elé. Mintegy huszonöt perccel később Siklós Csaba közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter fogadta őket és átvette tőlük a petíciót, majd közölte, hogy a kormány hétfőn foglalkozni is fog az üggyel. A taxisok ezt a választ nem fogadták el.

Horváth Pál, a taxisok egyik vezetője ismét az áremelés elleni tiltakozásról beszélt. Valamint kilátásba helyezte, hogy ha követeléseiket nem teljesítik, az egész országra kiterjesztik a demonstrációt.

Göncz Árpád köztársasági elnök már csütörtök este fogadta a taxisok képviselőit és meg is hallgatta őket.

- A kormány hozott egy döntést, ami érzékenyen érintett egy egész társadalmat. Ő ebben a helyzetben a társadalom oldalára áll a kormánnyal szemben – mondja Szekér Nóra - Vitatható volt, hogy a köztársasági elnök ezt megteheti-e egy olyan helyzetben, amikor a taxisok azután, hogy nem kaptak kielégítő választ a kormánytól, ilyen radikális és törvénytelen lépéshez folyamodtak, mint az ország lezárása.

Lezárták a hidakat

taxisok zárták le a Erzsébet hidat, fotó: retropol.blog.hu

taxisok zárták le a Erzsébet hidat, fotó: retropol.blog.hu

Az ország lezárását Budapest megbénításával kezdték. Mivel úgy látták, nem történik azonnal változás és el is hallgatták előlük a drasztikus áremelkedést, 20:45-re a szervezők úgy döntöttek, eltorlaszolják a Duna-hidak hídfőit. Sokan csatlakoztak hozzájuk.

21:45-re a Boráros térnél több tucat taxis gyűlt össze, hogy megállítsa a nagykörúti forgalmat a Petőfi híd lezárásával. Mivel a Csepel-sziget hídjain keresztül nem lehetett átjutni a Duna jobb partjára, ezzel a mozdulattal Dunaföldvárig elzárták a folyó két oldalát. Tíz órára az összes híd blokád alá került, amivel gyakorlatilag Komárom és Dunaföldvár között teljessé vált a Duna-zár.

A vidéki taxisok is csatlakoztakAz MTI tudósítója Debrecenből jelentette a híreket: „A benzinár-emelés elleni tiltakozásul 800 debreceni taxis bénította meg a hajdú-bihari megyeszékhely forgalmát este fél 9-től. A taxik egymás mellett négy sávban haladtak, s kürtjeik megszólaltatásával tiltakoztak a benzinár-emelés ellen. Többen elmondták: ezzel az intézkedéssel a kormányzat gyakorlatilag lehetetlenné tette a személyszállítók megélhetését. Ilyen arányú üzemanyagár-emelést ugyanis olyan tarifaár-emelésnek kellene követnie, amire válaszként aligha ülnek majd taxiba az utasok. Ha pedig nem emelnek árat – mondták a debreceni taxisok – az utasok többségének ők fognak majd fizetni azért, amiért elszállíthatták.”

Éjszakára az egész országban megbénult a közlekedés, sőt, az országhatárokon sem lehetett átlépni, se befelé, se kifelé.

Elfogyott a kenyér, a tej és hosszú sor állt benzinértA bejelentés után mégis megtörtént az, ami miatt korábban titkolták a hírt. Azonnal tömegek indultak a benzinkutakhoz, hogy még éjfél előtt teletankolják az autót, magyarul felvásárolták a készletet.

"Az ilyenkor máskor már jobbára néptelen főútvonalak zsúfoltak voltak, sok helyütt véglegesen megrekedt, állt a kocsisor. A forgalmi helyzetet tovább bonyolította, hogy sok autós még a benzinár-emelés érvénybelépése előtt fél órával is az utolsó olcsóbb tankolásra várva állt sorba, ezért a budapesti benzinkutak környékén több száz méteres kocsisorok nehezítették, esetenként tették lehetetlenné a közlekedést." (MTI)

Szemfülesek a hosszú sorokat kikerülése érdekében trükkökhöz is folyamodtak. Kannákba töltötték a benzint a kutas kezébe nyomott apró fejében.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy több helyen összevesztek a forgalomban megrekedt autósok és a forgalmat eltorlaszoló taxisok, bár abban egyetértettek, hogy a benzináremelés őket is sújtja.

Eközben a boltokban is sorban álltak az emberek a tejért és a kenyérét. Ezek a termékek estére eltűntek a polcokról.

Mit tett a rendőrség?Horváth Balázs belügyminiszter, aki a súlyos beteg Antall Józsefet helyettesítette ezekben a napokban, mivel a kormányfő a kórházban feküdt és a műtétjére várt, később úgy emlékezett, hogy a rendőrök jelen voltak, de „csak álltak és néztek”.

"A rendőrség egy-egy, különösen nagy fennakadást okozó forgalmi dugóban megpróbált közbeavatkozni, ám a megmozdulásban részt vevők elszántságról tanúskodó, indulatos fellépése nyomán a rendőrjárőrök kénytelenek voltak elállni szándékuktól. Így például kölcsönös fenyegetőzésekkel tarkított, már-már a lincshangulatot jelző utcai vitáról érkezett hír a Szent István körút Margit hídhoz közeli szakaszáról - a körúton egyébként egészen a Marx térig teljesen leállt a forgalom -, de tettlegességig, információink szerint, sehol sem fajult a túlfűtött hangulat." (MTI)

Október 25-én este fél 10-re Barna Sándor, Budapest rendőrfőkapitánya megállapodott a taxisok képviselőjével, hogy szabad közlekedést biztosítanak a Lánchídon, ennek fejében a belügyminiszter másnap reggel 8 órakor tárgyalásokat kezd velük a benzin árának csökkentéséről. A taxisok megígérték, hogy időnként más hidakon is átengednek autókat.

A taxisblokádról szóló sorozatunkat naponta több cikkel is folytatjuk.

Top 0