• Kultúra
MZ/X

25 éve történt a szarajevói aknatámadás

A második világháború utáni legsúlyosabb európai fegyveres konfliktusban 68 ember halt meg.

Huszonöt éve, 1994. február 5-én történt a második világháború utáni legsúlyosabb európai fegyveres konfliktus, a százezer halálos áldozatot követelő boszniai háború egész világot megrázó eseménye: a szerbek által ostromlott Szarajevó piacterén 68 ember vesztette életét egy aknatámadásban.

A hat tagköztársaság (a Koszovó és Vajdaság autonóm tartományokat magában foglaló Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Montenegró) alkotta Jugoszláviában az államalakulatot egy személyben összefogó Josip Broz Tito 1980-ban bekövetkezett halála után felerősödtek a nacionalista törekvések, majd kitört a polgárháború. 

A mintegy százezer halálos áldozatot követelő, másfél millió embert földönfutóvá tevő háború 1992. április 6-án Szarajevó ostromával robbant ki. Miután a szerbeknek rohammal nem sikerült bevenniük az 1000-1500 méter magas hegyek közti katlanban fekvő fővárost, megpróbálták blokáddal térdre kényszeríteni.

A 44 hónapon át, 1996 februárjáig tartó ostromzár alatt elzárták a vizet, a villanyt és a gázt, elvágták a legfontosabb utakat, megakadályozva az élelem- és gyógyszerszállítmányok bejutását a városba. A civil lakosság számára a legnagyobb szenvedést a folyamatos tüzérségi tűz jelentette: becslések szerint naponta átlagosan 329 akna csapódott be, de néha ennek tízszerese. A város épületeinek nagy része megsemmisült, és gyakorlatilag mindegyiket érte valamilyen kár, az emberek föld alatti óvóhelyeken, pincékben éltek.

Az egyik legtragikusabb eseményre 1994. február 5-én került sor. A zsúfolt piactéren nem sokkal dél után egy 120 milliméteres aknalövedék csapódott be, a támadás következtében 68-an haltak meg, sokan a műtőasztalon véreztek el, kétszáznál többen sebesültek meg. A véres helyszínről készült felvételek (amelyeket a szörnyűséges részletek miatt csak vágva mutattak be) bejárták és sokkolták az egész világot. Kezdetben a szerbek és a bosnyákok kölcsönösen egymást tették felelőssé, de az utólagos vizsgálatok megállapították, hogy a lövedék a szerb állásokból érkezett.

Kommentek:

Top 0