• Autó
Autószektor

25 éve Győrben az Audi: Dakarig érne a kocsisor

Az Audi 25 évvel ezelőtt, 1993. február 18-án alapította győri vállalatát. A jubileumi év legalább annyira emlékezetes lesz, mint az elmúlt negyedszázad szinte minden esztendeje. Új modell, elektromos motorok színesítik a palettát, s bővítik a fejlesztő központot is több mint hatmilliárd forintból.

A jubileum nyitányaként sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, amelyen a kormányt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a várost Borkai Zsolt polgármester, az Audi Hungaria-t pedig Achim Heinfling, az igazgatóság elnöke képviselte.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az Audi Hungaria 25 éve egyet jelent az innovációval. Büszkén tekintek vissza a vállalat által elért eredményekre, valamint munkatársaim teljesítményére, és bizakodva tekintek a következő 25 évre - fogalmazott Achim Heinfling, aki felidézte, 180 lehetséges telephelyet vizsgáltak, végül Győr lett a befutó. Volt egy félkész csarnok, gépgyártási hagyományok és nagyon jó keretfeltételek – ezekkel indokolta azt, miért kezdődhetett el Győrben a négykarikás márka sikertörténete.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezt igazolják a számok is. 25 év alatt az Audi Hungaria összesen 33. 294.371 motort gyártott, amely 5,6 milliárd lóerőnek felel meg. 1998 óta, ekkor kezdték el gyártani a TT-t, 1.153.531 autó hagyta el a győri gyártócsarnokokat. Ha ezeket egymás mellé sorakoztatnák, az autók Győrtől egészen a szenegáli Dakarig érnének el. 

  A 25 év mellett a tavalyi esztendő termelési adatait is ismertette Heinfling. Megtudhattuk, az Audi Hungaria a 2017-es évben is magas termelési volument ért el. Tavaly 1 millió 965 ezer motort gyártottak, s ezzel az eredménnyel az Audi Hungaria továbbra is a világ egyik legnagyobb motorgyára. 

  A motorok közül 1.073.998 három- és négyhengeres Otto-, valamint 404.796 négyhengeres dízelmotor volt. A vállalatnál 260.324 hanthengeres Otto-, és 174. 352 dízelmotor készült. Az öthengeres Otto-motorból, amely sorozatban nyolcadszor nyerte el az „Év Nemzetközi Motorja“ díjat, 14.640 darab gördült le a gyártósorról. Ezen kívül 36.757 nyolc- és tízhengeres motor készült Győrben, valamint a sorozatgyártásra történő felkészülés során már 298 elektromotort is gyártott a vállalat.

  A motorgyártásban a munkatársak nyolc termékfelfutást valósítottak meg, köztük a 2.0 literes CNG-motorét, amelyet az Audi Hungaria irányításával fejlesztettek. Az első Győrben gyártott CNG-motort az Audi A5 g-tron és az

  A4 Avant g-tron modellekbe építik be. 

  A járműgyártásban összesen 105.491 Audi modell gördült le a gyártósorról 2017-ben. Az Audi A3 Limousine-ból készült a legtöbb, összesen 72.433 darab. Az Audi TT modellekből, amelyek 20 éve kizárólag Győrben készülnek,

  17.568 Coupé-t, valamint 4.606 Roadstert gyártott az Audi Hungaria. A vállalatnál 2017-ben 10.716 Audi A3 Cabriolet készült, valamint a sorozatgyártásra történő felkészülés során 168 Audi Q3.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Emellett a tavalyi évben a munkatársak sikeresen elindították a sportos Audi Limousine sorozatgyártását. RS 3 Limousine sorozatgyártását. A győri négykarikás modellek világszerte több mint 90 országba jutnak el. Legnagyobb piacaik 2017-ben ismét az USA, Nagy-Britannia és Németország voltak.

  A magyar gazdaság meghatározó szereplője vagyunk és elkötelezett munkánkkal formáljuk a jövőt. Az Audi Hungaria két területen is új korszakba lép jubileumi évében: 2018-tól Győrben gördül le a gyártósorról a márka első Magyarországon gyártott SUV modellje, az Audi Q3. A motorgyártás az Audi etron elektromos meghajtásának  gyártásával egy fontos, stratégiai területtel bővíti portfólióját. „Ezekkel a projektekkel biztosítjuk vállalatunk hosszú távú sikerességét“, folytatta Achim Heinfling, aki szerint a 25 év a házasságban ezüstlakodalmat jelent, s nem túlzás azt állítani, hogy az Audi és Győr 25 éve házasságra lépett.

  Borkai Zsolt, Győr polgármestere azt a kérdést vetette föl: miért gondolta 25 évvel ezelőtt a német világcég, hogy ebben a városban érdemes letelepednie. A polgármester szerint az Audi az itt élő emberek tehetségére, szorgalmára, kitartására, munkakultúrájára alapozta gazdasági, műszaki terveit, s ezek az elképzelések várakozáson felül teljesültek. Az Audi kiemelkedő szerepet játszik a foglalkoztatásban, az exportban, a legkorszerűbb technikát és technológiát honosította meg a városban.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Az Audi és Győr kapcsolata azonban messze túlmutat a gazdasági együttműködésen, hangsúlyozta a polgármester. A társaság jelentős szerepet játszik a város kulturális életében, kiemelt támogatója a Győri Balettnek, a Győri Filharmonikusoknak, 2006 óta pedig a győri Audi ETO női kézilabda csapata is nagyon sokat köszönhet a világcégnek. Győr legtöbb embert mozgósító évzáró koncertjeinek is a fő támogatója. A város számára fontos egyetemmel kialakított együttműködése nemcsak a végzett mérnökök elhelyezkedésére ad lehetőséget, hanem arra is, hogy a hallgatók a legfrissebb tudást szerezzék meg a társaság tanszékein. A duális képzés, a győri szakiskolákkal kialakított kapcsolat, s az Audi iskola működtetése jótékony hatással van a győri oktatásra.

  Szijjártó Péter elképesztő sikertörténetnek nevezte az Audi negyedszázados magyarországi történetét. A beszállítókkal együtt 30 ezer családnak ad biztos megélhetést, s 25 év alatt 8 milliárd eurót, azaz 2500 milliárd forintot fektetett be az ingolstadti cég Magyarországon.

  Győrben található a világ legnagyobb motorgyára, ezt 25 éve nem tudtuk volna elképzelni – mondta a miniszter, majd bejelentette, hogy a kormány 1.2 milliárd forinttal támogatja az Audi fejlesztő központjának bővítését. A 6.1 milliárd forintos beruházás eredményeként újabb harminc magyar fejlesztőmérnök állhat munkába.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A 25 éves jubileumot színes rendezvények kísérik az egész év során. A mai napon egy gálaest keretében köszönti a vállalat első kollégáit, akik 1993 óta dolgoznak az Audi Hungaria sikereiért. Tavasszal a vállalat egy 25 kilométeres futást szervez a munkatársaknak, majd nyáron kinyitja kapuit a nyilvánosság számára. Ősszel egy rangos esemény keretében ünnepli  az Audi Hungaria jubileumát, amelyen a politikai, gazdasági és társadalmi élet képviselői vesznek részt.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16